ΤΟΠΙΚΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ: «Στείλτε το λογαριασμό στο ΠΑΣΟΚ»

τσιπρασ-στείλτε-το-λογαριασμό-στο-πα-490097

Θυμός, οργή, απαισιοδοξία και ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον, το δικό τους και των οικογενειών τους, ήταν τα συναισθήματα που εισέπραξε χθες το μεσημέρι κατά την επίσκεψή του στο Βόλο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Είναι η ίδια η εικόνα που συναντώ σε όλη την Ελλάδα, είπε λίγη ώρα αργότερα στους δημοσιογράφους. Είναι μία εικόνα απελπισίας και τρόμου από την αντιλαϊκή επιδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ…

Περισσότερο από μιάμιση ώρα κράτησε η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα χθες το πρωί στην εμπορική αγορά του Βόλου, έχοντας στο πλάι του τον υπ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με το συνδυασμό «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη του συνδυασμού για το Νομό Μαγνησίας και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΒ και πρώην Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Δημ. Παπαϊωάννου και τη βουλευτή Λάρισας του κόμματος Ηρώ Διώτη.

Ο νεότερος αρχηγός κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε την περιοδεία του λίγο μετά τις 11.30 το πρωί από το εκλογικό κέντρο του Κ. Πουλάκη στην οδό Γαλλίας (απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας), είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκατοντάδες Βολιώτες που κάθονταν στα καφέ στους πεζόδρομους της Αντωνοπούλου και της Ερμού, με καταστηματάρχες και με πολίτες που κινούνταν στο κέντρο της πόλης η οποία έσφυζε από κόσμο που επωφελούμενος από το ηλιόλουστο πρωινό κατέβηκε στην αγορά. Νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες , επαγγελματίες και βιοτέχνες , εργαζόμενοι και νεολαίοι με μία χειραψία, με μία καλή κουβέντα και με μια προτροπή για ακόμη πιο δυναμική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, δεν δίσταζε να εξομολογηθεί στον Πρόεδρο του ΣΥΝ το… σαράκι που κατατρώγει τα σωθικά του κάθε οικογένειας στο Βόλο, στη Νέα Ιωνία , στη Μαγνησία, στην Ελλάδα ολόκληρη. Στην Ελλάδα του Μνημονίου και του ΔΝΤ. Στον Έλληνα που είναι έτοιμος να… εκραγεί επειδή τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα τον οδήγησαν στη βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων του που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.

Εμείς τα φάγαμε τα λεφτά; ήταν η απορία ενός συνταξιούχου που έπινε τον καφέ του με τους φίλους του στο καφενείο που είναι στο πεζοδρόμιο της Πλ. Ελευθερίας. Έχουν κόψει τα επιδόματα και τα Δώρα στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 60 ετών, του παραπονέθηκε ένας άλλος. Τα παράπονά του για τον αντικαπνιστικό νόμο που μειώνει την κίνηση στα καταστήματα τού κατέθεσε με τη σειρά του ένας ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ στη διασταύρωση Αντωνοπούλου και Τ. Οικονομάκη. Έχει πέσει ο τζίρος μας και έχουν αυξηθεί τα έξοδά μας, του παραπονέθηκε στη συνέχεια ένας καφεπώλης στην οδό Αλεξάνδρας. Το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την καρδιά του καπιταλισμού, την εμπορική αγορά, είπε στον Πρόεδρο του ΣΥΝ το παλιό στέλεχος της Αριστεράς, ο κτηματομεσίτης Δημ. Σέτσικας, όταν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στη διασταύρωση Ερμού και Τοπάλη. Την εργασιακή του ανασφάλεια εξέθεσε στον Πρόεδρο του ΣΥΝ εξέθεσε ο 48χρονος Κ. Ζήσης που απολύθηκε μετά από 29 χρόνια δουλειάς σε βιομηχανία του Βόλου. Κάντε κάτι για τη ανεργία, είπε ο συνομιλητής του Πρόεδρου του ΣΥΝ, που βιώνει πλέον στην πιο κρίσιμη καμπή του εργασιακού του βίου την ανεργία, τη στιγμή που τα έξοδα τρέχουν καθώς είναι παντρεμένος και έχει και ένα παιδί δώδεκα ετών. Η γυναίκα του 48χρόνου Κώστα ευτυχώς δουλεύει σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Για άλλους όμως που δεν έχουν την οικονομική χείρα βοηθείας της συζύγου, τι;…

Χρέος και ανάπτυξη…

 

Στην περιοδεία μας στο Βόλο πιάσαμε το σφυγμό της αγοράς. Είναι μία εικόνα παρόμοια με αυτή που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Εικόνα οργής, θυμού και απαισιοδοξίας. Αυτό το θυμό οφείλουμε να τον μετατρέψουμε σε ψήφο αποδοκιμασίας και τιμωρίας για τα δύο μεγάλα κόμματα. Με τις φράσεις αυτές ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε αμέσως μετά την περιοδεία του στα γραφεία του υπ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Πουλάκη.

Στις 7 Νοεμβρίου, είπε, πρέπει να αποδοκιμάσουμε κυρίως τις επιλογές της κυβέρνησης του Μνημονίου και της υποτέλειας στις εντολές της τρόικας και του ΔΝΤ. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι αλλιώτικες από τις άλλες, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Είναι πρωτόγνωρες, γιατί διεξάγονται σε μία περίοδο όπου η φτώχεια διευρύνεται, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20%, η ύφεση τρέχει με 4% και ο πληθωρισμός με 6%. Μιλάμε, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, για ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Το Μνημόνιο δεν θα λύσει, όπως τόνισε, το πρόβλημα του χρέους, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι αυτό σε τρία χρόνια θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ, από 110% που είναι σήμερα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ακόμη ότι τα πρόσθετα μέτρα έχουν πάρει προσωρινή αναβολή. Ας πει επιτέλους την αλήθεια ο κ. Παπανδρέου. Προεκλογικά, όπως υπογράμμισε, μας είχε υποσχεθεί αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Η συνέχεια είναι γνωστή όπως και τα μέτρα που πήρε με την ιδιότυπη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Καρατζαφέρη – Μπακογιάννη. Οφείλει να πει όλη την αλήθεια ο κ. Παπανδρέου, για να ξέρουν πού θα στείλουν το λογαριασμό οι πολίτες στις 7 Νοεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι αν στις εκλογές δοθεί μήνυμα αντίστασης από την Αριστερά, τότε θα είναι πολύ δύσκολο οι κυβερνώντες να συνεχίσουν την αφαίμαξη στα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, συγκυριακά είναι κατά του Μνημονίου, καθώς δεν προτείνουν εναλλακτικό δρόμο, ενώ και ο Καλλικράτης, όπως τόνισε, είναι ο Προκρούστης της Αυτοδιοίκησης, καθώς με το Μνημόνιο προβλέπεται περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό στοίχημα για ανάπτυξη και για ταχύτερη έξοδο της χώρας από την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στις παρακάτω τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

– Αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτό επιτάσσει συμμαχίες με όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και αναθεώρηση των όρων αισχροκέρδειας με τους οποίους δανείζεται σήμερα η χώρα.

– Ασφάλιση κοινωνική για να μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης να έχει τη στοιχειώδη ασφάλιση. Δεν μπορεί τα ταμεία να βουλιάζουν και να κόβονται συντάξεις.

– Αναδιανομή του πλούτου με μία δίκαιη φορολογία. Όχι με έμμεσους φόρους όπως συμβαίνει σήμερα που πλήττουν κυρίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους .

– Ανάπτυξη με στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις και γιατί όχι και ιδιωτικές, αλλά όχι αεριτζίδικες, γιατί διαλύεται η παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου