ΤΟΠΙΚΑ

Εστίες παράνομης καύσης δηλητηριάζουν τον αέρα του Βόλου

εστίες-παράνομης-καύσης-δηλητηριάζο-205260

Τουλάχιστον τρεις εστίες ανεξέλεγκτης καύσης ελαστικών, που «δηλητηριάζουν» την ατμόσφαιρα στο πολεοδομικό συγκρότημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καταγράφει σε έρευνά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Στην περιοχή της Νεάπολης, στη Ν. Ιωνία, αλλά και στην περιοχή της Α’ ΒΙ.ΠΕ. επιτήδειοι καίνε καλώδια και πλαστικά, χωρίς μέτρα, σε παντελώς ακατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς να νοιάζονται για τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το εντυπωσιακό είναι ότι δύο από τα κτίρια που «φιλοξενούν» παράνομες εστίες καύσης ελαστικών ανήκουν σε δημόσιους φορείς: στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΑΕΔ, που επιδεικνύουν, όπως καταγγέλλεται, προκλητική αδιαφορία για το τι γίνεται στις αφύλακτες περιουσίες τους. Πρόκειται για περιπτώσεις που παρακολουθούνται στενά από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, και ήδη ορισμένες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης…

Ηταν τα ξημερώματα του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου, όταν η πόλη μετατρεπόταν για μία ακόμη φορά σε θάλαμο αερίων. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σε ένα ακόμη πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, κατέγραφε το περιστατικό ρύπανσης. Εντονη μυρωδιά πλαστικού καθιστούσε αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην πόλη.

Με αφορμή το θέμα, κάτοικος στην περιοχή της Νεάπολης απευθύνθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και έδειξε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση για τον… ένοχο, προσκομίζοντας και φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα. Και από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και να καταγράφονται οι εστίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Σε επιτόπια επίσκεψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην περιοχή της Νεάπολης και σε συνομιλία με κατοίκους, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες. «Καίνε το βράδυ. Και συνήθως η μυρωδιά καλύπτει την περιοχή μέχρι τις πρωινές ώρες. Κανείς δεν ξέρει πού και τι ακριβώς καίνε. Δεν βλέπουμε από κάπου καπνό, όμως ορισμένα πρωινά το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και οι υποψίες στρέφονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση», έλεγε επαγγελματίας.

Κάτοικος της περιοχής περιέγραφε ότι τα βράδια σφραγίζει μέχρι και τα παντζούρια για να μην περνά η μυρωδιά καμένου μέσα στο σπίτι. «Βρίσκουμε μέχρι και κομματάκια –υπολείμματα καύσης- στις βεράντες και τις αυλές. Είναι γκριζόμαυρα κομματάκια», περιέγραφε άλλη κάτοικος.

Στέγη παράνομων εστιών καύσης σε κτίριο υπουργείου!

Στην περιοχή της Νεάπολης υπάρχει κτίριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο. Μέσα σε αυτό το κτίριο βρίσκουν «άσυλο» επιτήδειοι που καίνε καλώδια και πλαστικά, «δηλητηριάζοντας» την ατμόσφαιρα σε όλη τη συνοικία.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους στο συγκεκριμένο κτίριο. Και συνεχώς καταγράφουν υπολείμματα καύσης καλωδίων και ελαστικών. Μέχρι και μισοκαμένη πλαστική βάρκα είχαν βρει πριν από 1,5 μήνα, δείγμα της παράνομης δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε μεταμεσονύκτιες ώρες.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ήδη από πέρυσι έχει σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητείται να ληφθεί μέριμνα για τον χώρο, που θα πρέπει να περιφραχτεί. Προ ημερών, στάλθηκε και δεύτερη επιστολή, με την κ. Κολυνδρίνη σε αυστηρό τόνο να θέτει το υπουργείο προ των ευθυνών του. Καμία απάντηση…

Η υπόθεση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε γνώση της Εισαγγελίας Βόλου.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και ιδιωτική μάντρα, για την οποία υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων ότι από αυτήν προέρχεται έντονη δυσοσμία. Κλιμάκια ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας έχουν διαπιστώσει ότι στην ιδιωτική έκταση δεν γίνεται μεν καύση, υπάρχει δε, έντονη δυσοσμία που προκαλείται από υπερσυσώρευση πλαστικών υλικών. Μάλιστα στην επιχείρηση έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο 4.000 ευρώ, έχει υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην εγκατάσταση φίλτρων, ενώ μετά από προκαταρκτική που είχε διατάξει η Εισαγγελία Βόλου, ασκήθηκε δίωξη και ο ιδιοκτήτης κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υποβάθμιση περιβάλλοντος.

«Πληγή» η Βαμβακουργία

Στο κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας, ιδιοκτησίας του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και σημερινού ΟΑΕΔ, αναπτύσσονται επίσης παράνομες εστίες καύσης. Εκεί μάλιστα είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω δράστης που έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά του για να μαγειρέψει και να ζεσταθεί.

Οι παράνομες όμως καύσεις συνεχίζονται. Εγγραφα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προς τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να καθαρίσει, να περιφράξει και να ασφαλίσει τον χώρο που του ανήκει ιδιοκτησιακά έχουν επίσης μείνει αναπάντητα. Και αυτή η υπόθεση είναι επίσης σε γνώση της Εισαγγελίας.

Πρόστιμα 126.000 ευρώ σε ένα τρίμηνο

Στις 8 Ιανουαρίου, εκδικάζεται υπόθεση με κατηγορούμενο ιδιώτη στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. που πριν από έξι μήνες περίπου, είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να προχωρά σε καύσεις πλαστικών μέσα σε βαρέλια σε υπαίθριο χώρο.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σε ένα μόλις τρίμηνο έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 126.000 ευρώ για παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων σε επιχειρήσεις στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.

«Κλιμάκια των διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας διενεργούν συνεχείς ελέγχους ακόμη και υπερωριακά, μέσα στα Σαββατοκύριακα. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Οπου εντοπίζουμε παράνομες εστίες καύσης, προχωράμε σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Οποιος με τις ενέργειές του υποβαθμίζει το περιβάλλον βρίσκεται αντιμέτωπος με τους ελεγκτικούς μηχανικούς και τη δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του πολίτη», τόνισε η κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου