ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ο Καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης

στον-βόλο-ο-καθηγητής-γιώργος-μαργαρί-206383

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Μαργαρίτη, διοργανώνει ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).

Η εκδήλωση με θέμα «Η Αντίσταση και οι αρνητές της» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ., στο αμφιθέατρο Κορδάτου (παραλιακό συγκρότημα, κτίριο Δελμούζου). Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα χαιρετίσει η αναπληρώτρια πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, αν. καθηγήτρια ΙΑΚΑ κ. Ιωάννα Λαλιώτου.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Γαλλία (1972-1981). Υποστήριξε τη διατριβή του (Doctorat d’ Etates Lettres et Sciences Humaines) το 1981. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε άλλα. Συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους, επιμελήθηκε εκδόσεις ιστορικών έργων, πρακτικών συνεδρίων και αφιερωμάτων. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.

Ο ΣΙΜΕΑ είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πέρυσι από τη διαπιστωμένη ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη, την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης χωρίς καμία κομματική εκμετάλλευση. Ο σύλλογος αναγνωρίζει στο καταστατικό του ότι «αντίσταση κατά των κατακτητών στην περίοδο 1941-1944 έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένα άτομα, αλλά το κύριο βάρος της προσφοράς και τις μεγαλύτερες θυσίες τις είχε το ΕΑΜ» (άρθρο 1).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου