ΤΟΠΙΚΑ

Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις

προσπαθούν-να-δημιουργήσουν-εντυπώσ-851206

“Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης υπηρετούν μία κομματική πολιτική,με λιγότερο ενδιαφέρον για την αλήθεια και περισσότερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία εντυπώσεων”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα των ομολόγων.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του Υπουργού Απασχόλησης ότι προτίθεται να δώσει μίαν αναδρομική εικόνα της περιουσίας των Ταμείων και αν αυτό παραπέμπει σε συμψηφισμό,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει μια συνέχεια και κάθε κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα πράγματα με κοινό ή διαφορετικό τρόπο”.
Και εξήγησε ότι “στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχουμε πολύ κοντινή προσέγγιση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στα θέματα της διαφάνειας απέχουμε πολύ: αρκεί να θυμηθείτε την επιστολή Καραμανλή προς Σημίτη το καλοκαίρι του 2000 και την απάντηση Σημίτη σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχουν θέματα διαφθοράς στον τόπο»”.
“Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ζωή, όμως, δεν ξεκίνησε χθες. Και πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια διαδικασία σύγκρισης,που πάντα γίνεται επί τη βάσει του χθες.Δεν υπάρχει κάποιος αυτοσκοπός περί συμψηφισμού. Η αναφορά στο παρελθόν γίνεται για λόγους σύγκρισης”, τόνισε.
Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς στην έρευνα που έχει αναλάβει και αν η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες να διευκολυνθεί στην αποστολή του ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε τη σύσκεψη που είχε γίνει προ μηνός υπό τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφη και «η οποία επικρίθηκε,μολονότι είχε ακριβώς αυτό το νόημα.Να διευκολυνθεί, δηλαδή,η Αρχή που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ στη συλλογή των απαιτουμένων στοιχείων».
Σε άλλη ερώτηση για τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το MEGA, σχετικά με σύσκεψη σε κτίριο του Υπουργείου Απασχόλησης, το Σεπτέμβριο 2006,σύσκεψη στην οποία οι Γραμματείς του υπουργείου κ.κ.Μαμωνάς και Παπαδόπουλος φέρονται να συνέστησαν στις Διοικήσεις των Ταμείων να επενδύσουν σε ομόλογα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση που είχε, κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός, συγκαλείται μία ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη,αλλά δεν γνωρίζει για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης.
Αναφορικά με την πώληση των υπολοίπων δομημένων ομολόγων (ύψους 1 δισ. ευρω) ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι δομημένα ομόλογα έχουν αγοραστεί από ιδιώτες, ξένους οίκους κλπ.
«Αυτό αποδεικνύει την αξία αυτών των ομολόγων και δίνει μιαν έμμεση απάντηση σε όσους κινδυνολογούν επί του θέματος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις περιουσίες των Ταμείων που «χάθηκαν στο παρελθόν στο ΧΑΑ», ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι από τα ομόλογα τα Ταμεία «δεν χάνουν από το κεφάλαιό τους, καθώς υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ από το Χρηματιστήριο χάθηκαν πολλά δισ. ευρω. Κατά τις πληροφορίες μου,οι απώλειες από τα κεφάλαια των Ταμείων, υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρω και, ήδη, εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία κατά της ΔΕΚΑ».

Οι δημοσκοπήσεις
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα χθεσινών δημοσκοπήσεων και ειδικότερα για το ότι οι ερωτηθέντες αποδίδουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα των ομολόγων σε τρείς υπουργούς και τον πρωθυπουργό,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η σχέση εμπιστοσύνης και η ειλικρίνεια στα πολιτικά μας ήθη μάς αφορά,γιατί απευθυνόμαστε με ηθικό βάρος στους πολίτες”.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι “αυτό θέλουμε να σημαδέψει τη διακυβέρνησή μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν μια υπόθεση κουκουλωθεί,βλάπτεται η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό ότι μια κυβέρνηση προσπαθεί με ειλικρίνεια να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης εκεί όπου οι σχέσεις έχουν διαρραγεί».
Ως προς τα γενικότερα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων,ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «αυτά είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και χρησιμότατα».

Το ΝΑΤ
Τέλος σε ερώτηση για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το ΝΑΤ στην καταβολή επικουρικών συντάξεων,ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «το ΝΑΤ, προ 25 ετών, ήταν το καλύτερο Ταμείο,τα τελευταία, όμως, πολλά χρόνια έχει αποβεί προβληματικό”.
Ωστόσο,είπε,”δεν υπάρχει κανείς απολύτως φόβος για την καταβολή των συντάξεων,αφού το Ταμείο ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.Τέλος, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες,που αφορούν και το ΝΑΤ,κατά τις οποίες έχει κριθεί ότι αντί να επιδοτείται η ανεργία αξίζει τον κόπο να ενισχύεται η απασχόληση. Με το σύστημα αυτό δίδεται δουλειά σε εργαζομένους του εμπορικού ναυτικού,μέσω δηλαδή της ενίσχυσης προς επιχειρηματίες οι οποίοι είναι οφειλέτες του ΝΑΤ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου