ΤΟΠΙΚΑ

Να διαφυλαχθεί το οικογενειακό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων

να-διαφυλαχθεί-το-οικογενειακό-επίδο-207444

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας την έντονη δυσφορία που έχει προκαλέσει στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: “Με τη νέα κατανομή των επιδομάτων που αφορούν στις πολυμελείς οικογένειες, είτε θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων είτε οι δικαιούχοι θα λάβουν μικρότερο ποσό. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα σε όλες τις οικογένειες που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και οι οποίες πασχίζουν, καθημερινά, για να ανταπεξέλθουν στις ήδη αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Η προώθηση του μέτρου για οικονομική ενίσχυση ακόμη και των οικογενειών με ένα και δύο παιδιά δεν βρίσκει αντίθετους τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, εφόσον δεν μειώνεται το επίδομα που ήδη λαμβάνουν. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη των συλλόγων της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, θα πρέπει να οριστεί μια δίκαιη και αναλογική προς τον αριθμό των τέκνων επιδότηση όλων.

Οι δαπάνες για τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα στους δικαιούχους προβλέπεται να περιοριστούν αισθητά, μέσω της μείωσης των ισχυόντων εισοδηματικών ορίων στο επίπεδο των 33.750 ευρώ, αλλά και εξαιτίας της μείωσης του ύψους των καταβαλλόμενων ποσών για τους πολύτεκνους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Επιπροσθέτως, ο αποκλεισμός από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος χιλιάδων πολυμελών οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που υπάγονται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, μόνο και μόνο επειδή κατέχουν αναγκαστικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους.

Όλα αυτά τα μέτρα δημιουργούν αντικίνητρα για τη δημιουργία πολυμελούς οικογένειας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα επιδόματα και οι διευκολύνσεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους είναι επιδόματα στήριξης του θεσμού της οικογένειας, τα οποία παρέχονται με σκοπό την αντιμετωπίση της υπογεννητικότητας, αυτού του μείζονος δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να ενισχύσει την πολύτεκνη και την τρίτεκνη οικογένεια, όταν την ίδια στιγμή δρομολογεί τη μείωση του οικογενειακού επιδόματος;
  2. Σκοπεύει να προωθήσει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος αναλογικά προς τον αριθμό των τέκνων κάθε οικογένειας, ώστε να μη θιγούν τα κεκτημένα δικαιώματα των πολυτέκνων και των τριτέκνων και να διαφυλαχθεί ο θεσμός της πολυμελούς οικογένειας, δημιουργώντας συγχρόνως κίνητρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας;” καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου