ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Στον «αέρα» η παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής

επιλογή-ευθύνης-στον-αέρα-η-παραχώρ-210187

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα της μεταστέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣΗ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» επισημαίνει τα εξής:

«Η παρουσία στην πόλη μας του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Καπέλιου, προκειμένου να τιμήσει τους πυροσβέστες Νεκτάριο Κιμανετζή και Στέργιο Παπαζήση για την πράξη αυτοθυσίας τους, ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τη δημοτική αρχή να επαναφέρει το θέμα της μεταστέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Δυστυχώς (και) η ευκαιρία αυτή χάθηκε, αφού η δημοτική αρχή, χαμένη στον κόσμο της και ζώντας στην εικονική της πραγματικότητα, έχει πάρει διαζύγιο από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, μάλιστα, πως η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καν είδηση ότι πριν από λίγες μέρες (21-11-2017) εξέπνευσε η προθεσμία των πέντε (5) ετών, εντός της οποίας η Πυροσβεστική όφειλε να προχωρήσει στη ανέγερση των νέων κτιριακών της εγκαταστάσεων στο ακίνητο που της παραχώρησε το 2012 ο Δήμος Βόλου, και συνεπώς η παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου νομικά βρίσκεται πλέον στον «αέρα».

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, αμέσως μετά την εκλογή της, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, αφού από την παραμονή της στη σημερινή θέση δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στην εκτέλεση του επιχειρησιακού της έργου, όσο και στη λειτουργία της πόλης.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε, με την 408/17-6-2011 απόφασή του, να παραχωρήσει κατά κυριότητα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δύο όμορα δημοτικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 3.091,36 τ.μ., τα οποία βρίσκονται στη Νέα Ιωνία, πλησίον της περιφερειακής οδού, καθώς και να χαρακτηρίσει τα οικόπεδα αυτά ως «Χώρο Εγκατάστασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2012, ο Δήμος Βόλου προέβη στη δωρεά των δύο οικοπέδων, με σκοπό την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση της Π.Υ. Βόλου, εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της δωρεάς. Η αποδοχή της δωρεάς έγινε στις 21-11-2012 (άρα η πενταετία εξέπνευσε στις 21-11-2017), με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη (ΦΕΚ Β΄-3071/21-11-2012). Η απόφαση αυτή ρητά ορίζει ότι σε περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη ή σε περίπτωση που η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μεταφερθεί σε άλλο χώρο, η κυριότητα των εν λόγω οικοπέδων θα επανέλθει αυτοδικαίως στον Δήμο Βόλου. Ορίζει, επίσης, ρητά πως όταν ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις και μεταφερθεί σ’ αυτές η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ακίνητο όπου στεγάζεται σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία (οδός Γαλλίας και Κουμουνδούρου), θα επιστραφεί κατά κυριότητα στον Δήμο Βόλου.

Στις 3-2-2014, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, απαντώντας σε σχετικό υπόμνημα του πρώην δημάρχου Βόλου, Π.Σκοτινιώτη, που κατέθεσαν στη Βουλή ως αναφορά οι βουλευτές Α.Μεϊκόπουλος και Μ.Χρυσοβελώνη, ανέφερε ότι «το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρηματοδότηση του έργου με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πρόκειται να καθυστερήσει λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, έχει εκδηλώσει τις απαιτούμενες ενέργειες αρμοδιότητάς του για την ωρίμανση της εν λόγω πρότασης (π.χ. κτιριολογικά προγράμματα, προδιαγραφές κ.ά.) και αναμένει την προώθηση του έργου από την Ειδική Γραμματεία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)». Διευκρίνισε, δηλαδή, ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω του προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ.

Δυστυχώς, στα σχεδόν τριάμισι χρόνια της μέχρι τώρα θητείας της, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να υλοποιήσουν τις συμβατικές δεσμεύσεις τους. Η δε κυβέρνηση αρκείται στο να χαρακτηρίζει διαχρονικό το κτηριακό πρόβλημα της Πυροσβεστικής και να οχυρώνεται πίσω από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Με άλλα λόγια, πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό θέμα της πόλης που έχει βαλτώσει τα χρόνια αυτά.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα κάθε αναγκαία πολιτική και νομική πρωτοβουλία, προκειμένου να προχωρήσει, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, η μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα συγκεκριμένα δημοτικά ακίνητα και, συνεπώς, να προχωρήσει και η απόδοση στον Δήμο του κεντρικού ακινήτου στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Πυροσβεστική.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου