ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται αφρικάνικη σκόνη

ερχεται-αφρικάνικη-σκόνη-214575

Βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού στη Μαγνησία από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, χωρίς να αναμένονται ωστόσο έντονα φαινόμενα, σε σύγκριση με τα δεδομένα των δυτικών περιοχών.

Οι βροχές στη Μαγνησία θα ξεκινήσουν από σήμερα, τις μεσημβρινές κυρίως ώρες και θα διατηρηθούν μέχρι και την Κυριακή, κατά διαστήματα. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού του τριημέρου είναι οι ισχυροί νοτιάδες που θα αγγίξουν τα 8 μποφόρ στις περιοχές που βρίσκονται στο Αιγαίο, ενώ οι ενδείξεις του υδραργύρου θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία και θα κυμανθούν από 12 μέχρι 18 βαθμούς κατά μέσο όρο.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ, είναι ευδιάκριτη η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ στις περιοχές όπου θα σημειωθούν βροχές, το συγκεκριμένο φαινόμενο θα μεταβληθεί σε λασποβροχή.

Αναλύοντας το παραπάνω φαινόμενο, τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η Χρυσούλα Πέτρου, μαθηματικός – μετεωρολόγος και προϊσταμένη στο Τμήμα Πρόγνωσης του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το χαμηλό το οποίο επηρεάζει την Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τους νοτιάδες, δημιουργήθηκε πάνω από την αφρικανική ήπειρο.

Η άμμος που παρασύρεται, ανέρχεται στη συνέχεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα και μεταφέρεται σε διάφορες χώρες, φθάνοντας μέχρι την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εικόνα της Μαγνησίας δεν εμπνέει ανησυχία, ως προς την ένταση των φαινομένων, όπως επισημαίνει η κ. Πέτρου, η οποία προσθέτει ότι «τα έντονα φαινόμενα περιορίζονται στη δυτική Ελλάδα, ενώ οι βροχές μεταφέρονται σταδιακά και στις ανατολικές περιοχές της χώρας».

Ανακοίνωση Λιμεναρχείου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξάλλου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, γίνεται λόγος για επιδείνωση του καιρού από σήμερα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και τοπικά θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο, πιθανώς 9 μποφόρ, μέχρι την Κυριακή.

Κατόπιν τούτου, συστήνεται στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης» και στους λουόμενους «να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου