ΤΟΠΙΚΑ

Σήκωσε την «μπάνκα» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σήκωσε-την-μπάνκα-το-πανεπιστήμιο-θ-215225

Σήκωσε την «μπάνκα» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος της Γ.Γ. Ερευνας «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ». Από τις 165 ερευνητικές προτάσεις που υπέβαλλε για χρηματοδότηση, εγκρίθηκαν οι 55, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πρώτο σε όλη τη χώρα σε ποσοστό επιτυχίας με 32%, και δεύτερο μετά ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε απόλυτο αριθμό ερευνητικών προτάσεων που θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χρηματοδότηση ύψους 12 εκατ. ευρώ «σηκώνει» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ», τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν χθες.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δείχνει τη δυναμική του στον τομέα της έρευνας, το υψηλό επίπεδο ποιότητας αλλά και το πλήθος των ιδεών που υπάρχουν για τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων», σχολίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Το θεσσαλικό ΑΕΙ κατάφερε να ξεπεράσει μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Μετσόβειο, το Καποδιαστριακό, το Πατρών και το Ιωαννίνων, και για την επόμενη τριετία θα αναλάβει να παραγάγει έρευνα ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Το αξιοσημείωτο σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη αρμόδιο για θέματα έρευνας, Ζήση Μαμούρη, είναι ότι το ερευνητικό έργο θα έχει χειροπιαστό αντίκτυπο για παραγωγικούς φορείς και όχι μόνο.

Η έρευνα στην πλειοψηφία της γίνεται από σύμπραξη ερευνητικών ομάδων του Π.Θ. και παραγωγικών φορέων της περιοχής και θα έρθει να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγικές ομάδες αλλά και να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα που θα απευθύνονται τόσο στην αγορά του εσωτερικού όσο και στην αγορά του εξωτερικού. «Η έρευνα θα καλύψει όλο το φάσμα της δραστηριότητας: ιατρική, αγροδιατροφή, πολιτισμό, ιστορία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαμούρης.

Χαρακτηριστικά είναι τα ερευνητικά προγράμματα που θα αναπτυχθούν για την ψηφιοποίηση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, για την ψηφιοποίηση και χρήση virtual reality των ιστορικών αρχείων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο της υπογονιμότητας των αντρών μέσω συγκεκριμένων μοριακών δεικτών, ή για το summer cow της αντιμετώπισης, δηλαδή του στρες που βιώνουν οι αγελάδες το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου