ΤΟΠΙΚΑ

«Death Cafe» από φοιτητές του Π.Θ.

death-cafe-από-φοιτητές-του-π-θ-215351

Ο θεσμός του «Death Cafe», ενός ζεστού χώρου όπου οι θαμώνες που συγκεντρώνονται, μιλούν για τον θάνατο, το πένθος και την απώλεια, ζωντανεύει για πρώτη φορά στον Βόλο, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 7.30μμ στο πατάρι του καφέ «Περισπωμένη».

Με αφορμή τη διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος «Ανθρωπολογία του Θανάτου» από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πηνελόπη Παπαηλία, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μια μικτή ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφάσισαν να μεταφέρουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη λειτουργία αυτού του θεσμού, σε μια εκδήλωση με θέμα τον θάνατο.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης – ανοιχτού διαλόγου με θέμα τον θάνατο, θα αναλύσουν, επί της ουσίας, τις θεματικές που σχετίζονται με το μάθημα της «Ανθρωπολογίας του Θανάτου», με τη μορφή συζήτησης. «Στο εξωτερικό, τα καφέ του θανάτου ασχολούνται με την αντιμετώπιση του πένθους, της απώλειας, της συζήτησης γύρω από αυτά τα θέματα. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε ανθρωπολογικά το ζήτημα. Θα ασχοληθούμε με θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν τον θάνατο ως κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, δηλαδή με την αποτέφρωση, με τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται γύρω από τον θάνατο, με τη θνησιμότητα σε άλλους πολιτισμούς, τα οποία είναι θεματικές του τμήματος και του μαθήματός μας και θα παρουσιάσουμε μικρές εισηγήσεις, συζητώντας, στη συνέχεια, την κάθε ενότητα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παντελής Προμπονάς, υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στη σκέψη και τους στόχους των εμπνευστών της παραπάνω πρωτοβουλίας, είναι η καθιέρωσή της, αναλόγως της ανταπόκρισης που θα υπάρξει.

Βασισμένο σε ένα σουηδικό μοντέλο, το πρώτο death cafe άνοιξε στο Λονδίνο το 2011 ο ψυχοθεραπευτής Jon Underwood με τη μητέρα του στο ίδιο του το σπίτι, ο οποίος, όπως εξήγησε, θέλησε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για τον θάνατο σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Κι αυτό, όχι γιατί έχει κάποιο πάθος με μακάβρια πράγματα, αλλά γιατί κρίνει σημαντικό ο κόσμος να συζητήσει, να ανοιχτεί και να συμβιβαστεί με την ιδέα του ότι όλοι κάποια μέρα θα σταματήσουμε να υπάρχουμε. Η ιδέα φαίνεται πως ενθουσίασε τον κόσμο και αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, οδηγώντας σε συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και δημιουργία διαφόρων event στο εξωτερικό.

Οι θεματικές της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο πατάρι της «Περισπωμένης», περικλείουν μεταξύ άλλων «τον οικολογικό θάνατο, την ψηφιακή αθανασία, τον θάνατο για τη γνώση, διερευνούν τα σύνορα του θανάτου και αναλύουν το συγκεκριμένο θέμα «σε συνάρτηση με το κοινωνικό γίγνεσθαι, το πολιτικό διακύβευμα και την πολιτισμική φαντασία» όπως υπογραμμίζει ο κ. Προμπονάς.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου