ΤΟΠΙΚΑ

Στο κρύο, μπροστά από τα ΑΤΜ για τις …επιστροφές

στο-κρύο-μπροστά-από-τα-ατμ-για-τις-επ-216616

Στο κρύο, στις ουρές που σχηματίστηκαν μπροστά από τα ΑΤΜ τραπεζικών υποκαταστημάτων στον Βόλο, στήθηκαν χθες το απόγευμα εκατοντάδες συνταξιούχοι για να εισπράξουν τις συντάξεις του Δεκεμβρίου που κανονικά καταβάλλονται σήμερα, πιστώθηκαν όμως ήδη από το προηγούμενο απόγευμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά και προκειμένου να πάρουν τις επιστροφές των εισφορών υγείας.

Από νωρίς το απόγευμα, οπότε και πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα, δεκάδες συνταξιούχοι, αψηφώντας το κρύο, περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους.

Η αναμονή στις ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ έφθανε έως και τη μισή ώρα, δεδομένου ότι χθες το απόγευμα η αγορά ήταν ανοιχτή, και εκτός από τους συνταξιούχους τις συναλλαγές τους έκαναν κι άλλοι πολίτες.

Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν μεταξύ των συνταξιούχων για τα «ψαλίδια» που έπεσαν στις συντάξεις τους και τα «ψίχουλα» που στη συντριπτική τους πλειοψηφία παίρνουν πίσω από τις εισφορές υγείας. Ποσό συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί στους συνταξιούχους από τις εισφορές υγείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη καταβάλλονται οι συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, μαζί με τις επιστροφές των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υγείας. Εξάλλου την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και των υπολοίπων ταμείων με τις επιστροφές των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υγείας. Στις 4 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις το ΕΤΕΑ.

Ποσά που παρακρατήθηκαν για την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2017 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής (π.χ. τραπεζοϋπάλληλοι), χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων του 2011 και του 2012, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, εφάπαξ με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμων της διετίας 2011 – 2012 η κράτηση υγείας (4% αρχικά και 6% από το 2015) επιβαλλόταν στο μικτό ποσό με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κρατήσεις επί «πλασματικών» ποσών που δεν ελάμβαναν. Με τον νόμο Κατρούγκαλου ορίστηκε ρητά πως από 1/7/2016 οι κρατήσεις θα γίνονται στο καθαρό ποσό.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου