ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σούρλας: Ο Γοργοπόταμος εκπέμπει μήνυμα εθνικής ενότητας

γ-σούρλας-ο-γοργοπόταμος-εκπέμπει-μήν-217692

Στις επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου παραβρέθηκε και μίλησε ο Γ. Σούρλας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μίλησε για τον φιλέλληνα Κρις Γουντχάους, τον Συνταγματάρχη, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τον συντονισμό της επιχείρησης, πετυχαίνοντας μετά τη συνάντηση του Ναπολέοντα Ζέρβα με τον Άρη Βελουχιώτη τη συνεργασία των δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ.

«Χωρίς τον Ναπολέοντα Ζέρβα δεν θα γινόταν η επιχείρηση, και χωρίς τον Άρη Βελουχιώτη δεν θα πετύχαινε», μου είπε σε συνάντηση που είχαμε στο Βελεστίνο το 1995. Η ανατίναξη της γέφυρας στις 25 Νοεμβρίου 1943, κατεγράφη, ως ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για δύο βασικούς λόγους: Για το πλήγμα στις πολεμικές επιχειρήσεις του άξονα, με την καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών στον ανεφοδιασμό στην Αφρική. Για την εθνική συνεννόηση, για δεύτερη φορά μετά το Έπος του 1940 – 41, την εποχή που η ομοψυχία των Ελλήνων, βρήκε την πλήρη έκφρασή της και γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Σούρλας.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Σούρλα, «αυτές οι δύο περιπτώσεις, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και προτροπή και σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο άλλων διαστάσεων, να υπάρξει εθνική συνεννόηση με την οποία θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια» όπως είπε και εξήρε την πρωτοβουλία του Κ.Μ. Γουντχάους.

«Υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας, σύμβολο υψηλών ιδανικών, εθνικής αντίστασης και ενότητας και πρέπει τη μνήμη του να τη διατηρήσουμε ζωντανή ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς, κι αυτό μπορεί να γίνει με ένα Συνέδριο και με την ανέγερση προτομής του Κρ. Γουντχάους και των δύο αρχηγών των αντιστασιακών οργανώσεων Άρη Βελουχιώτη και Ναπολέοντα Ζέρβα, οι οποίες θα συμβολίζουν την εθνική αντίσταση και την εθνική ενότητα. Του χρόνου στην επετειακή εκδήλωση, να γίνουν τα αποκαλυπτήρια των προτομών στον Γοργοπόταμο, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, σηματοδοτώντας την εθνική ενότητα. Η πρόταση είχε ήδη θετική απήχηση και έγινε κατ’ αρχήν δεκτή από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ν. Σταυρογιάννη» κατέληξε ο κ. Σούρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου