ΤΟΠΙΚΑ

Ανατράπηκε στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση ακύρωσης του έργου στην Καραμπατζάκη

ανατράπηκε-στο-δημοτικό-συμβούλιο-απ-217972

Ραγδαίες ήταν χθες οι εξελίξεις για το έργο της διάνοιξης της οδού Καραμπατζάκη. Οι εργασίες δεν ξεκίνησαν καν χθες το πρωί, μόνο αντιδρώντες στο έργο και δύο διμοιρίες των ματ έδωσαν το παρών σε… αντίπαλα στρατόπεδα. Απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Νίκου Ντίτορα, το μεσημέρι, που ακύρωνε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε Ζάχου και Καραμπατζάκη, ανατράπηκε το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου το θέμα εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, απουσία της Επιλογής Ευθύνης, της ΛΑΣ και μερίδας των ανεξάρτητων που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι. Κατά του Νίκου Ντίτορα θα κινηθεί με μήνυση ο επικεφαλής της ομάδας πλειοψηφίας, Αχιλλέας Μπέος, για την απόφαση που έλαβε, ενώ χθες το βράδυ συνεδρίασε η ομάδα πλειοψηφίας, επίσης για την κατάθεση μήνυσης εναντίον του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα γεγονότα κατά χρονολογική σειρά:

Αντιδρώντες στο έργο της διάνοιξης της οδού Καραμπατζάκη (προκειμένου αυτή μαζί με τη Ζάχου να αποτελέσουν κυκλοφοριακό ζεύγος μονόδρομων ήπιας κυκλοφορίας) και δύο διμοιρίες των ματ, πήραν χθες θέσεις ο ένας απέναντι στον άλλο. Στο τέλος του πεζοδρομημένου τμήματος της Καραμπατζάκη, στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ειρήνης, αντιδρώντες έδωσαν το παρών μέσα στο πάρκο, και από την πλευρά του δρόμου ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο συνεργεία του δήμου δεν εμφανίστηκαν…

Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αντιδρώντες με ομπρέλες και αδιάβροχα συγκεντρώθηκαν στην Καραμπατζάκη στις 6:30 χθες το πρωί. Ανάρτησαν πανό με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το πάρκο της Καραμπατζάκη», και παρέμεναν στο σημείο μέσα στη βροχή.

Στο σημείο βρέθηκαν και δυνάμεις των ματ, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια με την έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη του δρόμου από συνεργεία του Δήμου Βόλου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, είχε δηλώσει ότι «από Δευτέρα οι εργασίες θα ξεκινήσουν». Χθες, όμως τα συνεργεία ήταν άφαντα και οι εργασίες δεν ξεκίνησαν.

Στη συγκέντρωση των αντιδρώντων που δήλωναν αποφασισμένοι να βρεθούν απέναντι από τα μηχανήματα, το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. «Βρισκόμαστε εδώ για να μην προκληθούν επεισόδια, να μην έχουμε επανάληψη των δυσάρεστων φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Δεν συζητάμε για μη τήρηση νομιμότητας. Ζητούμε η δημοτική αρχή να φερθεί δεοντολογικά από τη στιγμή που υπάρχει εκκρεμότητα για το έργο στο ΣτΕ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μέχρι τότε θα έπρεπε να ανασταλούν οι εργασίες και να μην υπάρχει ένταση. Το πολιτικό όμως σχόλιο είναι ότι η σχεδιαζόμενη επέμβαση -ανεξάρτητα από τις φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει και που δείχνουν ένα έργο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ που θα χρειαστεί δύο και τρία χρόνια για να γίνει- είναι λάθος, γιατί θα καταστρέψει έναν πνεύμονα στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού έργου, που για να γίνει δαπανήθηκαν χρήματα από την Ε.Ε.».

Παρών ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, Αποστόλης Νάνος. «Από την αρχή, ως παράταξη έχουμε ταχθεί ενάντια στην καταστροφή του πάρκου. Ο τρόπος με τον οποίο το επιχειρεί ο δήμος δεν είναι σωστός, και με αυτή την έννοια στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες κατοίκων για να διαφυλάξουν το πάρκο», είπε.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κ. Γαργάλας, που υποστήριξε ότι ο δήμος «κοροϊδεύει τους πολίτες και την αστυνομία». «Έχουν ανάγει το ζήτημα σε βεντέτα», είπε ενώ από την πλευρά της η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Φωτεινή Κοκκινάκη, ανέφερε ότι για «πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης μας, δημοτική αρχή επιτελεί το έργο της για το καλό των πολιτών με τα ματ. Δεν το έχουμε ξαναδεί».

Απόρριψη της προσφυγής αλλά και… ακύρωση της απόφασης

Αργά το μεσημέρι, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Ντίτορας, αποφάνθηκε επί της προσφυγής του επικεφαλής και του δημοτικού συμβούλου των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντά και Θ. Κλημόπουλο αντίστοιχα, που ζητούσαν ακύρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Δευτέρας και των αποφάσεων που λήφθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Μία εκ των αποφάσεων αφορούσε και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις οδούς Καραμπατζάκη και Ζάχου.

Για μία ακόμη φορά (το ίδιο είχε γίνει με την προσφυγή των κ.κ. Ιάσονα Αποστολάκη και Φωτεινής Κοκκινάκη για τη μεταφύτευση των δέντρων), ο κ. Ντίτορας απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή των κ.κ. Πατσιαντά και Κλημόπουλου, ωστόσο… ακύρωσε και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Το σκεπτικό της ακύρωσης είναι το εξής: «Επειδή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες ενότητες (…) Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι άκυρη. Κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων, εφόσον ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τίθενται ειδικά ζητήματα τα οποία ως της φύσεώς τους αφορούν σε μία ή περισσότερες δημοτικές κοινότητες, στις συνεδριάσεις του καλούνται, επί ποινή ακυρότητας των σχετικών αποφάσεων οι πρόεδροι των οικείων συμβουλίων, προκειμένου να εκπροσωπήσουν με δικαίωμα ψήφου τα συμφέροντα των δημοτών τους. Από την προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προκύπτει η ως άνω επί ποινή ακυρότητας πρόσκληση της προέδρου του τοπικού συμβουλίου του τοπικού διαμερίσματος Νέας Ιωνίας, ως εκ τούτου η εν λόγω απόφαση πρέπει, στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου ελέγχου,να ακυρωθεί».

Ανατροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο

Απουσία των μειοψηφιών -πλην της ομάδας Μιχ. Μιτζικού- που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είχαν εισήγηση, συζητήθηκε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη Ζάχου και Καραμπατζάκη, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ζεύγος μονόδρομων ήπιας κυκλοφορίας.

Σε «απάντηση» της ακυρωτικής απόφασης του κ. Ντίτορα νωρίτερα το μεσημέρι, το θέμα επανήλθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή τη φορά παρουσία των προέδρων των τοπικών συμβουλίων Βόλου και Ν. Ιωνίας, κ.κ. Ιωάννας Ζωμένου και Ελένης Χατζηγεωργίου, που μετέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις θετικές αποφάσεις των τοπικών τους συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο πνοής.

Σημειώνεται ότι το τοπικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας έχει ταχθεί ομόφωνα υπέρ του έργου και κατά πλειοψηφία το τοπικό συμβούλιο Βόλου.

Για δεύτερη φορά, το θέμα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της παρέμβασης στη Ζάχου, καταψήφισε όμως την παρέμβαση στην Καραμπατζάκη εκφράζοντας την ανησυχία του ότι θα μετατραπεί σε συλλεκτήρια οδό κι ότι θα αυξηθεί η κυκλοφορία και η ρύπανση από τα καυσαέρια.

Ο δημοτικός σύμβουλος όμως της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος, διαχώρισε τη θέση του από αυτή του επικεφαλής, υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα είναι ωφέλιμο για όλη την περιοχή και επικαλούμενος τις θετικές απόψεις κατοίκων στη Ν. Ιωνία.

Θετικός επί σχεδιασμού και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χαυτούρας, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο σωστό και δημοκρατικό. «Δεν μπορούμε να έχουμε κατοίκους δύο ταχυτήτων», είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε για επαναστατική γυμναστική «συντρόφους» που «αντί να σταθούν απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, μεταφέρουν την ένταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να το παίξουν επαναστάτες».

«Οι μάσκες έπεσαν», είπε κλείνοντας ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, καταγγέλλοντας τις μειοψηφίες ότι επέλεξαν τον δρόμο της φυγής αντί αυτόν της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο. «Δεν θέλουν να ενημερωθούν. Ο κ. Πατσιαντάς που έκανε την προσφυγή είχε ψηφίσει θετικά το έργο. Για να ξέρουμε με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, τη σοβαρότητά τους. Η ιστορία και οι πράξεις του καθενός αποδεικνύουν το ποιόν τους. Ακόμη γελά ο κόσμος με τη στάση του κ. Πατσιαντά», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.

Πυρά και μηνύσεις κατά Ν. Ντίτορα

Από το βήμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος, Γιώργος Μουλάς ζήτησε από μικροφώνου από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Ντίτορα, να είναι πιο προσεκτικός. «Δεν τηρεί σωστά τις διαδικασίες. Εχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τις αποφάσεις του. Μη νομίζει ότι είναι καβάλα στο άλογο. Ελέγχεται και ο ίδιος. Να προσέχει και να αφήσει τις μαγκιές και τις εξυπνάδες», είπε ο κ. Μουλάς.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων και δικηγόρος, Δημ. Λιβογιάννης, ο κ. Ντίτορας δεν φρόντισε να ζητήσει -μολονότι προβλέπεται- την άποψη του Δήμου Βόλου επί της προσφυγής των κ.κ. Πατσιαντά και Κλημόπουλου, πριν βγάλει απόφαση.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, συσκέφθηκε η ομάδα πλειοψηφίας προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά του Ν. Ντίτορα. Μήνυση κατά του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης δήλωσε ότι θα καταθέσει σήμερα κιόλας, ο επικεφαλής της ομάδας πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αχιλλέας Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου