ΤΟΠΙΚΑ

«Ασπρη Παρασκευή» η Black Friday για την αγορά του Βόλου

ασπρη-παρασκευή-η-black-friday-για-την-αγορά-το-221324

Σε γιορτινούς ρυθμούς κινήθηκε χθες η τοπική αγορά, με πλήθος καταναλωτών να συρρέουν σε καταστήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις από τις 7 το πρωί, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης Black Friday, που έχει γίνει πλέον θεσμός με πολύ μεγάλη αποδοχή. Το αδιαχώρητο σημειώθηκε χθες στο Public, τον Κωτσόβολο, στα πολυκαταστήματα αλλά και σε τοπικά καταστήματα, με πολλούς καταναλωτές να συρρέουν κατά κύματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κίνημα προσέλκυσης των καταναλωτών υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών καταστημάτων σε ποσοστό 80%, ενώ τα ευφάνταστα ενημερωτικά αυτοκόλλητα που τοποθετήθηκαν σε πολλές βιτρίνες, αποτέλεσαν πόλο έλξης για πολλούς καταναλωτές.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον παλμό της Black Friday, η οποία κάθε άλλο παρά «σκοτεινή» ήταν, καθώς χάρισε φωτεινά χαμόγελα σε επαγγελματίες και καταναλωτές, τονώνοντας την αγοραστική διάθεση, που κινούνταν σε υποτονικά επίπεδα το προηγούμενο διάστημα.

Η εικόνα των γεμάτων καταστημάτων θύμιζε παλιές καλές εποχές, έστω για μια μέρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταναλωτές περίμεναν υπομονετικά το άνοιγμα των καταστημάτων προκειμένου να αγοράσουν τα είδη που είχαν επιλέξει.

Κατά μήκος της Ερμού αλλά και των παρακείμενων οδών, το πλήθος του κόσμου που κινήθηκε κατά κύματα, ενίσχυσε το κλίμα που επικράτησε χθες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι ειδικές τιμές και οι εκπτωτικές καμπάνιες παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς, ειδικά στις εποχές που διανύουμε.

Πολλοί έμποροι εναρμονίστηκαν, στο μεταξύ, με το πνεύμα της Black Friday, που αποτέλεσε τονωτική ένεση για την αγορά, και λειτούργησε παράλληλα ως προπομπός της επερχόμενης γιορτινής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολος Οντόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εικόνα που παρουσίαζε χθες η κίνηση στην τοπική αγορά, ενώ σημείωσε, επίσης, ότι πολύς κόσμος κατευθύνθηκε στα καταστήματα από το πρωί με καταναλωτική διάθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε «προωθητική ενέργεια» την Black Friday, η οποία έχει αναχθεί πλέον σε εμπορικό θεσμό, με πολύ μεγάλη απήχηση, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Η συγκεκριμένη μέρα επηρεάζει θετικά, όπως είπε, την ψυχολογία του κόσμου και δημιουργεί πεδίο για αγορές, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές, λόγω των μειωμένων τιμών σε αρκετά προϊόντα.

Θετικοί οι έμποροι

Θετικά έγνεψαν στην Black Friday πολλοί έμποροι της περιοχής μας, συγχρονίζοντας το βήμα τους με τα κελεύσματα των καιρών και τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης μέρας, που αναμένονταν με ενδιαφέρον από αρκετούς.

Ο Μάκης Χατζηβασίλογλου, ο οποίος διατηρεί εμπορικό κατάστημα, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι υιοθέτησε και ο ίδιος την φιλοσοφία της Black Friday, παρακινούμενος από το ενδιαφέρον των καταναλωτών που εκδηλώθηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο κόσμος έχει ανάγκη να αγοράσει κάτι σε πολύ καλή τιμή, κάτι πολύ οικονομικό, να κάνει ένα μικρό δωράκι ή να αγοράσει κάτι που δεν μπορούσε τις προηγούμενες μέρες, σε φυσιολογικές συνθήκες. Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά το αποτέλεσμα θα φανεί στα ταμεία μας».

Θετική άποψη εξέφρασε από την πλευρά της και η Βασιλική Μπαλασκώνη, έμπορος παιδικών υποδημάτων, η οποία υπογράμμισε ότι «συμμετέχουμε κι εμείς, γιατί πρέπει να κινηθούμε σε νέα δεδομένα, όπως καλεί η αγορά και να προσεγγίσουμε τον κόσμο. Είναι σημαντικό να βρίσκει ευκαιρίες στα καταστήματα ο καταναλωτής και να τονώνεται η αγορά, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει πολύ κίνηση».

Ο Στέφανος Πουλάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη μέρα είναι ένα κίνητρο για να κατέβει ο κόσμος στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Κατά συνέπεια αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, ο καταναλωτής δεν θα ψωνίσει, όποιες προσφορές και να γίνουν». Παράλληλα επεσήμανε ότι η χθεσινή κίνηση στην αγορά ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες μέρες, αλλά απείχε παρασάγγας από τις παλιές καλές εποχές.

«Υπάρχει κόσμος στην αγορά, μπαίνει αρκετός κόσμος στα καταστήματα από νωρίς το πρωί, σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι άλλες μέρες», είπε η Κατερίνα Μιχάλη, εργαζόμενη σε κατάστημα. Η ίδια σημείωσε ότι «ο κόσμος αναζητά τα οικονομικά προϊόντα, και γι’ αυτό τον λόγο βγήκε από νωρίς στην αγορά».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Mε σακούλες στα χέρια

Πολλοί καταναλωτές κυκλοφορούσαν με σακούλες στα χέρια, μετά τη διερευνητική βόλτα στην αγορά, προκειμένου να εντοπίσουν τα προϊόντα που βρίσκονταν κοντά στις οικονομικές τους δυνατότητες.

«Εκανα έρευνα αγοράς στο ίντερνετ και εντόπισα το προϊόν που ήθελα να αγοράσω» ανέφερε ο Λάμπρος Βασιλειάδης, ο οποίος είπε ότι οδηγήθηκε σε γνωστή αλυσίδα του Βόλου χάριν του γιου του. «Είναι μια μέρα που προσφέρεται για τις αγορές ηλεκτρονικών ειδών, και όσο δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση έχουμε ανάγκη από τη συγκεκριμένη μέρα για να μας τονώσει το ενδιαφέρον» σημείωσε ο ίδιος.

Στα παιδικά παιχνίδια έστρεψε χθες την προσοχή του ο Νίκος Καλιατσάς, επισημαίνοντας ότι: «Η Black Friday είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ενισχυθεί η εμπορική κίνηση. Οσο δυσκολεύουν τα πράγματα, έχουμε ανάγκη από τέτοιους θεσμούς. Είναι μια τονωτική ένεση για την αγορά, που διανύει δύσκολες εποχές, αλλά και για τους καταναλωτές» προσέθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου