ΤΟΠΙΚΑ

Στο νόμο της Ομερτά προσκρούει ο Ζορμπάς

στο-νόμο-της-ομερτά-προσκρούει-ο-ζορμπ-851206

Απροθυμία συνεργασίας από κρατικές υπηρεσίες φέρεται να διαπιστώνει ο επικεφαλής της αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Γ.Ζορμπάς στις έρευνες για την υπόθεση των ομολόγων.
Ο κ. Ζορμπάς αναζητεί συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συναντά αρκετές δυσκολίες, κυρίως από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στον αντίποδα, η ΥΠΕΕ παρέδωσε ήδη το πόρισμα της μετά τον έλεγχο σε Ακρόπολις και Hitech για το έμβασμα των 4,2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ζορμπάς αναζητεί φως στο τούνελ των offshore εταιρειών με τη βοήθεια ειδικών. Αυτή η βοήθεια θα χρειστεί και όταν, όπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, η κυβέρνηση δώσει στη Βουλή την επίμαχη σύμβαση με την JP Morgan για το «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.
Απώλειες 5 εκατ. ευρώ στο Ταμείο του ΟΤΕ
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ Ευάγγελου Καράογλου ότι δομημένο ομόλογο, αξίας 25 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε αγοράσει η προηγούμενη διοίκηση στις 21/06/2006, καταγράφει σήμερα απώλειες 5 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως είπε, το ομόλογο καταγράφει «απώλειες 15%-20%» αλλά δεν μπορούμε να το πουλήσουμε όταν καταγράφει τέτοιες ζημίες».
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι και άλλα Ταμεία θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να πωλήσουν δομημένους ομολογιακούς τίτλους για να καλύψουν ταμειακές ανάγκες και ενδεχομένως οι ρευστοποιήσεις να γίνουν με ζημία.
«Εμείς δεν γνωρίζαμε, αλλά σίγουρα κάποιοι γνώριζαν» είπε από την πλευρά ο πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΤΑΠ-ΟΤΕΘανάσης Τσακανίκας. «Σήμερα, αν πωλήσουμε το ομόλογο αυτό, θα έχουμε απώλειες 5 εκατ. ευρώ».
Συνολικά, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», οι ζημίες στα αποθεματικά 24 ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζονται σε 227-380 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις στα υψηλού ρίσκου, σύνθετα, δομημένα ομόλογα.
Η κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα Ταμεία έχασαν την περίοδο 1999-2002 περίπου 3,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε μετοχές.
Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει η επιτροπή για την επεξεργασία των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της μέσα στο επόμενο δίμηνο. Αμέσως μετά ο κ. Τσιτουρίδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Επίσης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κριθεί στη Βουλή η πρόταση της επιτροπής για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ανάδειξης των διοικήσεων των Ταμείων.
* Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων πρότεινε μέσω της τηλεόρασης του Σκάι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αναστάσιος Καραμάριος, προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να μην παραγραφούν τα αδικήματα.
Στον ίδιο σταθμό, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και έκανε λόγο για κακή διαχείριση των Ταμείων, σημειώνοντας ότι οι τιμές που αγοράστηκαν τα ομόλογα δεν ήταν οι σωστές.

Επίκαιρη ερώτηση Αλαβάνου
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την υπόθεση των ομολόγων κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.
Ο κ. Αλαβάνος ζητεί τη σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημοσιοποίηση όλων των συμφωνιών αγοράς δομημένων ομολόγων από τα Ταμεία και την αντικατάσταση αυτών από άλλους τίτλους σταθερού επιτοκίου.
Επιπλέον, ζητεί να μπει τέρμα στις συζητήσεις για αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να κινηθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της θεσμικής διασφάλισης των αποθεματικών των Ταμείων, της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου