ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο φάκελος για το Μαυρομάτι

εφυγε-ο-φάκελος-για-το-μαυρομάτι-491870

Ο πλήρης φάκελος για την επανένταξη του έργου «κατασκευή φράγματος Μαυρομάτι» κατατέθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη διαχειριστική αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 15.146.000 ευρώ και αποτελείται από επτά υποέργα που αφορούν στην κατασκευή του κυρίως φράγματος, τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, την ηλεκτροδότηση, τις εργασίες Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ.λ.π.

Το έργο παρόλο που ήταν ενταγμένο στο 3ο ΠΕΠ Θεσσαλίας τέθηκε σε περιπέτειες όταν Μάιο του 2009 ο τ. γενικός γραμματέας περιφέρειας Θεσσαλίας το απένταξε χωρίς να εξασφαλίσει την ένταξη του σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η υπόσχεση του ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» αποδείχθηκε εκ των υστέρων ανέφικτη, διότι το πρόγραμμα αυτό αφορούσε αρδευτικά έργα του Υπουργείου Γεωργίας και όχι υδρευτικά όπως είναι το συγκεκριμένο.

«Η ΝΑΜ και προσωπικά ο νομάρχης διεκδίκησαν από την κυβέρνηση και τελικά κατάφεραν να εντάξουν την ολοκλήρωση του έργου στο τομεακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος για να επανέλθει τελικά για υλοποίηση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και τη Διαχειριστική Αρχή η οποία παρέλαβε σήμερα, μετά την πρόσκληση που προηγήθηκε, το νέο αίτημα της Νομαρχίας Μαγνησίας», ανακοίνωσε χθες η Νομαρχίας.

Έτσι εξασφαλίζεται οριστικά η πλήρης χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού έργου. Εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και τυπικά η ένταξη και θα δοθεί η εντολή στον ανάδοχο να συνεχίσει τις εργασίες.

Η Νομαρχία Μαγνησίας προκειμένου να διατηρήσει στο διάστημα που μεσολάβησε «ζωντανή» την εργολαβία και να μη διαλυθεί χρηματοδότησε από δικούς της πόρους το έργο με το ποσό των 700.000 ευρώ, ποσό που θα διεκδικήσει να της επιστραφεί τώρα με την επανένταξη του έργου.

Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας δήλωσε: «Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που ολοκληρώθηκε η υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για την κατασκευή του φράγματος Μαυρομάτι μετά τις περιπέτειες που προέκυψαν από την αδικαιολόγητη απόφαση του τ. Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας να απεντάξει το έργο. Είναι ένα έργο μεγάλης και ζωτικής σημασίας για τη ΝΔ Μαγνησία, το οποίο σήμερα θα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί εάν δεν είχαν προηγηθεί οι παλινωδίες του κ. Γκούπα που ήθελε να τιμωρήσει την Νομαρχία Μαγνησίας γιατί του ασκούσε κριτική για τις προσπάθειές του να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση. Ευτυχώς ο διορισμένος περιφερειάρχης αποτελεί πια παρελθόν. Θέλω να επισημάνω ότι ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο η Νομαρχία συνεχίζει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς στην προώθηση των έργων αρμοδιότητάς της. Το ίδιο θα γίνει και μετά τις εκλογές με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να συγχαρώ τις υπηρεσίες και τον Αντινομάρχη Ηλία Ξηρακιά για την έγκαιρη ολοκλήρωση της προσπάθειας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου