ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσε πέντε για ηθική αυτουργία

κάλεσε-πέντε-για-ηθική-αυτουργία-851206

Κλήσεις για κατάθεση σε πέντε άτομα έστειλαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Μαρουσώ Καλατζή και Ελένη Ράικου, οι οποίες χειρίζονται την προκαταρκτική εξέταση για τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου στην αιματηρή συμπλοκή της Παιανίας.
Τα πέντε άτομα καλούνται να καταθέσουν την Πέμπτη με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία.
Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν ενώπιον των δύο εισαγγελέων, θα εκδοθούν εις βάρος τους εντάλματα βιαίας προσαγωγής.
Παράλληλα, η 26η τακτική ανακρίτρια, που χειρίζεται τη δικογραφία για το επεισόδιο, μελετά τα νέα στοιχεία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους δράστες της δολοφονίας.
Όσον αφορά στη δικογραφία, έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά επεστράφη στην Αστυνομία, καθώς μέρος της κρίθηκε άκυρο.
Από την Ασφάλεια είχαν ληφθεί 73 ένορκες καταθέσεις, από τις οποίες προέκυπτε η εμπλοκή επτά ή οκτώ ατόμων ως δραστών της ανθρωποκτονίας και πέντε ατόμων ως ηθικών αυτουργών.
Ακολούθως αναμενόταν η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους φυσικούς αυτουργούς, στους οποίους επρόκειτο να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ηθική αυτουργία στην εγκληματική ενέργεια και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.
Αυτό δεν έγινε, καθώς οι 73 καταθέσεις που πήρε η Αστυνομία χαρακτηρίσθηκαν άκυρες, επειδή οι μάρτυρες υπέγραψαν ένορκες καταθέσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου και χωρίς να έχουν χαρακτηρισθεί κατηγορούμενοι. Η δικογραφία επεστράφη στην Αστυνομία και ο εισαγγελέας ζήτησε οι 73 να εξετασθούν εκ νέου με τη σωστή διαδικασία.
Για το θέμα αυτό που προέκυψε κατά την ανακριτική διαδικασία, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γ.Σανιδάς κάλεσε την Τρίτη σε σύσκεψη τον εποπτεύοντα των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, Δ.Παπαγγελόπουλο, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γ.Κολιοκώστα, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Π.Πούλιο, την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, το διοικητή Ασφαλείας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. και τον αστυνομικό διευθυντή Αττικής.
Όπως ανέφερε ο κ. Σανιδάς, κατά την ανάκριση έγιναν κάποια λάθη, τα οποία όμως «θεραπεύονται». Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας της προδικασίας λόγω των ενόρκων καταθέσεων που δόθηκαν από πέντε εμπλεκόμενα πρόσωπα, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί ανθρωποκτονίας. «Κάποιοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο και θα έχουν βαρύτατες κατηγορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο εισαγγελέας ΑΠ είπε επίσης ότι κατά τη σύσκεψη ζήτησε να σταματήσει η μεταφορά ευθυνών για τις καταθέσεις μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και των εισαγγελικών αρχών. «Το πρόβλημα δεν είναι αν έγιναν λάθη, το θέμα είναι να υπάρχει λύση και θα διορθωθούν τα λάθη» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Σανιδάς είπε ότι εκ των πραγμάτων η ανάκριση θα πάει χρονικά πίσω μία εβδομάδα.
Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Δεν έχει ματαγίνει στα χρονικά της Αστυνομίας να επιστρέφεται δικογραφία, όπως συνέβη με την υπόθεση της δολοφονίας στην Παιανία».
«Κατ επανάληψη, έχουμε επισημάνει την ανεπάρκεια, η οποία κυριαρχεί σήμερα στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας και δεχτήκαμε κριτική ότι είμαστε υπερβολικοί. Κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει με την Αστυνομία» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου