ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικές απολύσεις και λουκέτα σε Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βόλου

μαζικές-απολύσεις-και-λουκέτα-σε-παιδ-223455

Αλλοι έμειναν κλειστοί, άλλοι παιδικοί σταθμοί υπολειτούργησαν χθες στον Δήμο Βόλου, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχε ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων. Στις υπόλοιπες υπηρεσίες η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν ελάχιστη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είναι πολύ μικρή, με εξαίρεση τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς που απείργησαν σε ποσοστό 70%. Αυτό δικαιολογείται γιατί σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, ζήτημα αιχμής είναι οι παιδικοί σταθμοί. Βεβαίως η μη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις -εκτός αν το πρόβλημα φθάσει έξω από τη δική τους πόρτα- είναι ένα πρόβλημα, και θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες μορφές αγώνα», δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου, χθες, από την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μεταξουργείο και στην οποία το παρών δεν έδωσαν παραπάνω από δέκα εργαζόμενοι.

Η επιλογή του χώρου για την απεργιακή συγκέντρωση στο Μεταξουργείο ήταν συμβολική: «αφενός επειδή στο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ που εδρεύει στο κτίριο ανήκει ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, αφετέρου ως στήριξη στους εργαζόμενους στην Καραμπατζάκη. Οι δημοτικοί υπάλληλοι εκτελούν εντολές. Όταν έχουμε διαμάχη με πολίτες καθόμαστε απλά και περιμένουμε, δεν μπλεκόμαστε, κάνουμε μόνο τη δουλειά μας και τίποτα άλλο», δήλωσε η κ. Στάχτου.

Η ίδια ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να την εφαρμόσει την κατάργηση της σχολής Τ.Ε. προσχολικής αγωγής και την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στο δημόσιο, διαβλέποντας μαζικό κλείσιμο δομών στον Βόλο και απόλυση δεκάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων οκταμήνων και διμήνων. «Αν εφαρμοστεί ο Νόμος θα κλείσει το 1/3 των δομών και θα απολυθεί το 1/3 των εργαζομένων σε αυτές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Φυσικά για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών υποστηρίζουμε να μπορούν να πάνε τα προνήπια και στους παιδικούς σταθμούς και στα δημόσια νηπιαγωγεία, αλλά να μπορεί ο γονιός να επιλέξει. Οι δομές του δήμου αυτή τη στιγμή παρέχουν παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο. Δεν πρέπει να κλείσουν, θα δημιουργηθεί πρόβλημα», είπε η κ. Στάχτου.

Με την ίδια κινητοποίηση οι εργαζόμενοι διεκδικούν πληρωμή όλων των συμβασιούχων και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους αορίστου χρόνου όπως για τους μόνιμους.

Υπέρ της δωρεάν 12χρονης παιδείας για όλα τα παιδιά, της απορρόφησης όλων των προνηπίων ηλικίας από 2 έως 4 ετών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατά των απολύσεων, έστω και ενός εργαζομένου, τάχθηκε το μέλος της ΔΑΣ ΟΤΑ, κ. Ευγενία Παπαδοπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου