ΤΟΠΙΚΑ

Ευαισθητοποίηση από το θρανίο

ευαισθητοποίηση-από-το-θρανίο-224853

Προγράμματα για την πρόληψη του καπνίσματος και τη διαφορετικότητα στα σχολεία της Μαγνησίας πραγματοποιούνται από την «Πρόταση Ζωής».

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Πρόταση Ζωής», που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τοπικούς φορείς, και με πρόεδρο τον Αθανάσιο Λιούπη, περιφερειακό σύμβουλο – διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Β. «Αχιλλοπούλειο», πραγματοποίησε διήμερη εκπαίδευση σε δασκάλους της Μαγνησίας για την πρόληψη του καπνίσματος.

Συμμετείχαν 11 εκπαιδευτικοί από 7 δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα από το 5ο, 28ο, 32ο Δ.Σ Βόλου, το 3ο Δ.Σ Αλμυρού, το 2ο Δ.Σ Φερών, το 1ο Δ.Σ Βελεστίνου, και το Δ.Σ Πλατάνου. Το πρόγραμμα με τίτλο «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» απευθύνεται στους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού (Δ’, Ε’ και Στ’), εμπλέκει τους γονείς και κηδεμόνες, προβλέπει την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πρόληψης του καπνίσματος στο σχολείο.

Το συγκεκριμένο υλικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Ξάνθης, του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης και του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο». Εχει περιλάβει στον σχεδιασμό του και την πρωτοποριακή μέθοδο της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής (randomized controlled trial – RCT), θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας σχολικών παρεμβάσεων πρόληψης του καπνίσματος.

Πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα διήμερες εκπαιδεύσεις σε νηπιαγωγούς και δασκάλους της Μαγνησίας, με θέμα τη διαφορετικότητα. Στους δυο εκπαιδευτικούς κύκλους συμμετείχαν 34 εκπαιδευτικοί από 28 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα από τα 11ο, 12ο, 26ο, 31ο, 37ο, Νηπιαγωγεία Βόλου και το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Φατσούλες», το 2ο και 7ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, τα Νηπιαγωγεία: 1ο Μηλεών, 2ο, 3o και 4o Aλμυρού, Αμαλιάπολης, 1ο Αισωνίας – Διμηνίου, 4ο Ζαγοράς – Μακρυράχης, Πτελεού, Αεροδρομίου, 3ο Σηπιάδος – Μηλίνας. Συμμετείχαν επίσης δάσκαλοι από το 3ο, 12ο, 26ο Δ.Σ Βόλου, το 1ο Δ.Σ Ν. Ιωνίας, το ιδιωτικό σχολείο Αγιος Ιωσήφ και τα Δ.Σ: 2ο Αλμυρού, 2ο Μηλεών – Καλών Νερών, Σούρπης, Ευξεινούπολης, 2ο Βελεστίνου.

Συντονίστριες των εκπαιδεύσεων και των εποπτικών συναντήσεων είναι οι: Γώγου Ζωή, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π, Μπακατσέλου Μαρία, ψυχολόγος, Πετροπούλου Γεωργία, κοινωνιολόγος, Σωτηροπούλου Δήμητρα, κοινωνική λειτουργός.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», παρέχονται στο γραφείο που στεγάζεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 7 (Ιωλκού)-Δημητριάδος, 4ος όροφος. Πληροφορίες, στα τηλέφωνα 2421038030, 2421038050 και στην ιστοσελίδα μας www.protasizois.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου