ΤΟΠΙΚΑ

Από ΧΑΠ πάσχει το 10% των Θεσσαλών

από-χαπ-πάσχει-το-10-των-θεσσαλών-492312

Την παγκόσμια ημέρα σπιρομέτρησης γιόρτασε η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Λάρισας, η οποία προσέφερε δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Βολιώτες. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν πάνω από 100 Βολιώτες, στους οποίους έγινε εξέταση και διάγνωση του προβλήματός τους.

Εκτενές είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί σε σχέση με αναπνευστικά προβλήματα καθώς το 10% των κατοίκων πάσχει από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Χθες η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Λάρισας σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και τον ΔΟΥΚ πραγματοποίησαν δωρεάν σπιρομετρήσεις στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου.

Η υπεύθυνη πνευμονολόγος κ. Νόρα Κερενίδη, ανέφερε πως από τις 5 έως και τις 7 το απόγευμα εξετάστηκαν 43 άτομα. Στους οχτώ από αυτούς διαγνώστηκε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, ωστόσο οι τρεις ήταν ενήμεροι για το γεγονός ότι πάσχουν από πνευμονοπάθεια.

Οι υπόλοιποι πέντε ενημερώθηκαν χθες για πρώτη φορά πως αντιμετωπίζουν κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, γι’ αυτό και οι γιατροί που ήταν παρόντες τους συνέστησαν να επισκεφθούν άμεσα κάποιο πνευμονολόγο.

Μέχρι στις 9 το βράδυ που παρέμειναν οι γιατροί στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου εξετάστηκαν συνολικά πάνω από 100 άτομα, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους θα σταλούν στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με την γιατρό το 90% των ασθενών που πάσχουν από ΧΑΠ είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές, ενώ κατά κύριο λόγο η νόσος «χτυπά» τους άνδρες που είναι στην πλειοψηφία τους καπνιστές.

Η ίδια σημείωσε τέλος πως θα πρέπει να εξετάζονται όλοι από τα 40 τους έτη και κυρίως όσοι καπνίζουν ή όσοι κάπνιζαν για περίπου 10 χρόνια από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου