ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς μελέτες πυροπροστασίας 69 στα 74 Γυμνάσια και Λύκεια στη Μαγνησία

χωρίς-μελέτες-πυροπροστασίας-69-στα-74-γυ-229356

Με αριθμούς επιβεβαιώνεται πλέον το πρόβλημα της έλλειψης ενεργητικής πυροπροστασίας των σχολείων στη Μαγνησία. Μετά από έρευνα που έγινε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στον απόηχο σεμιναρίου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πυροπροστασίας, διαπιστώθηκε ότι μελέτη πυροπροστασίας που επιβάλλεται να διαθέτει κάθε σχολείο βάσει προεδρικού διατάγματος δεν έχουν 69 από τα 74 γυμνάσια και λύκεια. Μόνο πέντε διαθέτουν μελέτες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μελέτες πυροπροστασίας δεν επιβάλλονται απλώς από το προεδρικό διάταγμα για να υπάρχουν ως… τυπικό έγγραφο στα αρχεία του κάθε σχολείου. Με βάσει τις μελέτες, ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα πυροστασίας: ύπαρξη πυροσβεστήρων, πόρτες που να ανοίγουν προς τα έξω, ειδικές πόρτες για τα λεβητοστάσια, ηχητικό σύστημα προειδοποίησης…

Προ τριημέρου στην Αθήνα, διώχθηκε διευθύντρια σχολείου επειδή –μετά από έλεγχο- διαπιστώθηκε ότι το σχολείο δεν διέθετε μελέτη πυροπροστασίας.

Η μη ύπαρξη μελετών πυροπροστασίας δεν σημαίνει ότι τα σχολεία είναι εντελώς ανοχύρωτα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι είναι και πλήρως εξοπλισμένα απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προ τριετίας, στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού είχε ξεσπάσει φωτιά και δεν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης…

Η ιδέα της έρευνας για την ενεργητική πυροπροστασία στα σχολεία, ήρθε στον απόηχο σεμιναρίου που διοργάνωσε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, προκειμένου να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι πέρα από το θεωρητικό μέρος αρχές Δεκεμβρίου θα γίνουν και πρακτικά σεμινάρια. Αξιωματικοί της Π.Υ. Βόλου ήταν εκείνοι που προέτρεψαν να καταγραφεί πόσα σχολεία διαθέτουν μελέτες πυροπροστασίας για να αποκαλυφθεί ότι μόλις 5 στα 74 είναι συμμορφωμένα στο Π.Δ. 71/88.

Η έκδοση μελετών πυροπροστασίας -και άρα η λήψη μέτρων για την αντιπυρική οχύρωση των σχολείων- δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά της σχολικής κοινότητας. Είναι ευθύνη των δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν οι σχολικές μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τα αποκαλυπτικά ευρήματα, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης έδωσε εντολή στις διευθύνσεις των σχολείων να ενημερώσουν τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

– Να γίνει ειδικός έλεγχος κάθε σχολικής μονάδας ώστε ο εξοπλισμός, τα μέσα και η δομή να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα του Π.Δ.71/88 και της ΠΥΡ.Δ. (πυροσβεστικής διάταξης) 16/2015 ΦΕΚ2326Β’ περί μέτρων και μέσων πυροπροστασίας εκπαιδευτηρίων

– Οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις και η προμήθεια εξοπλισμού (αν απαιτείται) για τον ίδιο λόγο.

– Η σύνταξη κατάλληλης μελέτης και η υποβολή της στις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές προς έκδοση σχετικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας.

«Η Δ.Δ.Ε. ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες ότι όλα τα σχολεία διαθέτουν συστήματα τοπικής κατάσβεσης, κυρίως φορητά (πυροσβεστήρες) και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς για την παροχή άμεσης βοήθειας, με πρωταρχικό τους μέλημα την ασφάλεια των μαθητών. Τονίζουμε ότι η πιστοποίηση των σχολικών μονάδων πέραν του γεγονότος ότι απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία, θα διασφαλίσει πλήρως τις σχολικές μονάδες έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου