ΤΟΠΙΚΑ

Διαγωνισμός για μικρούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

διαγωνισμός-για-μικρούς-ερευνητές-στ-230996

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαγωνισμός ρομποτικής που καλλιεργεί το ερευνητικό ενδιαφέρον των παιδιών και διοργανώνεται στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2018 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η προκριματική φάση σε επίπεδο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο. Οι διακριθέντες θα συμμετάσχουν στην επόμενη πανελλαδική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αναδειχθεί η dream team των νεαρών ερευνητών, που θα ταξιδέψει στην Αμερική για την τελική διεθνή φάση του διαγωνισμού.

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού που έχει ως θέμα το νερό, παρουσιάστηκε προχθές σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Τσικρίκη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε εκτενώς η πίστα και οι αποστολές του διαγωνισμού FFL, που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εργαστούν με καινοτόμα εργαλεία όπως είναι η ρομποτική. Αποκλειστικός διοργανωτής σε επίπεδο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη φιλεκπαιδευτική οργάνωση Εduact με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Την ευθύνη διοργάνωσης από την πλευρά του Πανεπιστημίου έχει η ομάδα ΤΑΛΟΣ που ασχολείται με εργαστήρια ρομποτικής και προγραμματισμού για παιδιά, με επιστημονικά υπεύθυνη του έργου την Αννα Χρονάκη, καθηγήτρια του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής. Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Σπύρος Κούριας, υποψήφιος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΠΘ, Γιώργος Πρώϊας, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρτίνα Παπαϊωάννου, Αποστόλης Ξενάκης, Ελένη Μπαρμπουδάκη, Θεοδώρα Τοπάζογλου και Γιώργος Ζαμπέτογλου.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του διαγωνισμού, ο Σπύρος Κούριας ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι ομάδες των παιδιών θα δημιουργήσουν ένα πρότζεκτ που έχει ως κεντρική ιδέα το νερό, το οποίο θα ερευνήσουν έτσι ώστε να προτείνουν λύσεις που θα παρουσιάσουν στους κριτές, εξηγώντας πώς αντιλαμβάνονται ως ομάδα και ως μονάδες το συγκεκριμένο ζήτημα». Η ρομποτική βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς τα παιδιά θα κληθούν να κατασκευάσουν ρομπότ που εκτελεί αποστολές στην πίστα, και παράλληλα τα μέλη των ομάδων θα παρουσιάσουν πρότζεκτ που σχετίζεται με το νερό, χρησιμοποιώντας τις αρχές της υδροδυναμικής, την έμπνευση και τη φαντασία τους, διεκδικώντας μια θέση στον διεθνή τελικό.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου