ΤΟΠΙΚΑ

Σε κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εφημερίες

σε-κινητοποιήσεις-οι-νοσοκομειακοί-γ-231962

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Μαγνησίας ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο καθορίζεται το ωράριο εργασίας τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Ενδεικτικά, ως 12ωρη εργασία, εννοούνται οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας, οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στον χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία), και οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στον χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών περιέχει «γκρίζες ζώνες» και παγίδες σε βάρος της εργασίας τους, αλλά και της νοσοκομειακής λειτουργίας.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αχιλλοπούλειο οι γιατροί εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στον νέο νόμο, υποστηρίζοντας πως θα αποφέρει μείωση των αποδοχών τους στις εφημερίες μέχρι και 30%.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ, Νίκος Χαυτούρας, ο νέος νόμος είναι ανεφάρμοστος, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν όλες οι εφημερίες, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να εργάζονται περισσότερες εφημερίες και να αμείβονται λιγότερο.

Σε πρώτη φάση, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αποστέλλει υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα κοινοποιηθεί και στους τοπικούς φορείς, στο οποίο θα καταγράφονται οι επιπτώσεις εφαρμογής του νέου νόμου. Παράλληλα το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες έξω από τα Επείγοντα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου