ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας

ψηφίστηκε-ο-προϋπολογισμός-της-περιφ-232013

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 2018. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 140 εκατ. ευρώ χρήματα που θα διατεθούν σε έργα (80 εκατ. ευρώ), στη μεταφορά των μαθητών (13 εκατ. ευρώ), στη μισθοδοσία υπαλλήλων (23 εκατ. ευρώ) και άλλες λειτουργικές ανάγκες.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκε η ομάδας πλειοψηφίας, ενώ λευκό ψήφισε η Οικολογική Θεσσαλία και σε ορισμένα κομμάτια του προϋπολογισμού και η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επικεφαλής της «Θεσσαλία η Γης μας».

Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό εσόδων-εξόδων για το νέο έτος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι στα έσοδα της Περιφέρειας δεν συμπεριλαμβάνεται το κονδύλι από το ΕΣΠΑ, που αποτελεί ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρεια.

Ακόμη τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει και κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για το οποίο δεν είναι γνωστό πότε το υπουργείο θα ενισχύσει την Περιφέρεια.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα οικονομικά των Περιφερειών με τον Καλλικράτη. Επίσήμανε ότι οι πόροι συνεχώς μειώνονται, ενώ οι αρμοδιότητες αυξάνονται όπως και οι ανάγκες. Δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδά του και τα έξοδά του, ο κ. Αγοραστός ζήτησε την έγκρισή του.

Η κ. Χρυσοβελώνη ενέκρινε τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούσαν στις κοινωνικές ομάδες, τις μεταφορές των μαθητών, τις μισθοδοσίες του προϋπολογισμού και τις αγροτικές επενδύσεις, και για τα υπόλοιπα ψήφισε λευκό.

Μιλώντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Τάσος Τσιαπλές τόνισε από την πλευρά του ο προϋπολγοισμός είναι ταξικός και αντιλαϊκός.

Υλοποιεί, εξήγησε χαρακτηριστικά, την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του εισοδήματος και των αυξημένων αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, ενώ στηρίζει με το 56% των προβλεπόμενων εσόδων (από ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και ίδιους πόρους), κυρίως τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο.

Επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν συντάχθηκε με βάση τις μεγάλες ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων, ούτε και διεκδικεί γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, καταψήφισε τον προϋπολογισμό και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιταχθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου