ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωση Αλ. Μεϊκόπουλου για την παράταση στις συντάξεις και τα επιδόματα

ανακοίνωση-αλ-μεϊκόπουλου-για-την-παρ-232677

Αναδρομική από 01.07.2017 παράταση στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων λόγω αναπηρίας, στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, προβλέπεται σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλος, όπως ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, ο οποίος είχε καταθέσει και σχετική ερώτησή του προς το αρμόδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μεϊκόπουλος, η με αρ. πρωτ. Φ80000/οικ.44541/1849/14.11.2017 Εγκύκλιος (ΑΔΑ: 7Τ30465Θ1Ω-7ΔΒ) εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν.4488/2017 με το οποίο δεν ορίζεται πλέον συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ισχύος της νομοθετικής πρόβλεψης για την εξάμηνη παράταση της καταβολής των συντάξεων.

Διευκρινίζεται πως στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εφόσον το σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λήγει από 01.07.2017 και εφεξής, και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους. Επίσης οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων θα πρέπει να έχουν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα για σύνταξη λόγω αναπηρίας κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι η παράταση καταβολής έχει αναδρομική ισχύ από 01.07.2017 και εφαρμόζεται εκτός από τις συντάξεις λόγω αναπηρίας και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας όπως προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικά, απόλυτης αναπηρίας.

«Με δεδομένη την αυξημένη ευαισθησία όταν πρόκειται για κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία, και καθώς τα επιδόματα και οι συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία αποτελούν εισοδήματα βιοπορισμού για τους δικαιούχους, η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα τη μέριμνά της για τη στήριξη όλων όσων χρήζουν άμεσης ανακούφισης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου