ΤΟΠΙΚΑ

Δεκαεννέα χρόνια ποιμαντορίας του κ. Ιγνατίου

δεκαεννέα-χρόνια-ποιμαντορίας-του-κ-ι-233624

Δεκαεννέα χρόνια συμπλήρωσε χθες στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από χιλιάδες κόσμου που είχαν κατακλύσει τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και τον περιβάλλοντα χώρο όταν ενθρονίστηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1998, διαδεχθείς τον μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο.

Για τη συγκεκριμένη επέτειο αυτή μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, προλογίζοντας τη δεύτερη ιερατική σύναξη του φετινού ιεραποστολικού έτους, που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταφέροντας τις ευχές και τον σεβασμό όλων στον Σεβασμιώτατο.

Ομιλητής της Συνάξεως ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οργάνωση ενοριακής ζωής – Σύγχρονα μέσα ποιμαντικής – Εκδηλώσεις – Οργάνωση Πνευματικού Κέντρου για ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον μακαριστό πατέρα του, π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο, κοντά στον οποίο μαθήτευσε την τέχνη της ποιμαντικής και τον τρόπο πρόσληψης των αναγκών και των συνθηκών της κάθε εποχής, προκειμένου το ενοριακό έργο ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Έτσι, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, συνέχισε το σπουδαίο έργο του και το ανέπτυξε σε ποικίλους τομείς και με ποικίλους τρόπους, όπως ανέλυσε στη συνέχεια.

Για το οικονομικό σκέλος των δράσεων, τόνισε ότι «όλο το έργο στηρίζεται σε μικροδωρεές, αφού έχει κερδηθεί η εμπιστοσύνη ενοριτών και μη. «Προσπαθούμε να μην κάνουμε σπατάλες και να δημιουργούμε έσοδα, αξιοποιώντας τα πάντα. Στηριζόμαστε λοιπόν στις δωρεές και προσπαθούμε οι δωρητές μας να νιώθουν εμπιστοσύνη, ότι τα χρήματα τους πιάνουν τόπο».

Στο τέλος της συνάξεως τον λόγο έλαβε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην επέτειο της ενθρόνισής του στη Μητρόπολη Δημητριάδος, τονίζοντας ότι: «η Εκκλησία δε μας ανήκει, αλλά εμείς ανήκουμε σ’ Αυτήν, ως διάκονοι και, κατ’ επέκταση στον Θεό και στον λαό».

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την ενότητα του ιερού κλήρου στην περιοχή μας, αλλά και την ποιότητα των ιερατικών οικογενειών, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το υψηλότατο λειτουργικό επίπεδο των ενοριών, για τη φροντίδα και την επιμέλεια των ναών, για τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών, ενώ ειδική μνεία έκανε στην ανάπτυξη και την πρόοδο των Ιερών Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μακαριστού Ιερέως πατέρα του Μαρίνου, κοντά στον οποίο ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του π. Γεώργιος, διδάχθηκαν την τέχνη της ποιμαντικής και την αγάπη για την ενοριακή και εν γένει εκκλησιαστική ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου