ΤΟΠΙΚΑ

Εφοδος ελεγκτών σε τράπεζες του Βόλου

εφοδος-ελεγκτών-σε-τράπεζες-του-βόλου-233700

Εφοδος σε τράπεζες του Βόλου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ελεγκτές του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μόλις πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο και κατέγραψαν παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως στα χρονικά όρια εργασίας.

Η «έφοδος» των ελεγκτών εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχων για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας. Πραγματοποιήθηκε αφού υπήρξαν πολλές καταγγελίες προς την τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ, που αφορούσαν εργασιακές παραβάσεις που συμβαίνουν στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο με τους ελεγκτές, σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας προχώρησε σε ελέγχους σε τρία υποκαταστήματα γνωστών μεγάλων τραπεζών, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν παραβιάσεις του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Ο έλεγχος και στα τρία υποκαταστήματα έγινε μετά τις 3 το μεσημέρι και διήρκεσε έως αργά το απόγευμα.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι στη μία τράπεζα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, καταγράφτηκαν τουλάχιστον 13 περιπτώσεις εργαζομένων, στη δεύτερη 6 εργαζόμενοι και στο τρίτο τραπεζικό κατάστημα δύο, που είχαν υπερβεί το ωράριο εργασίας και συνέχιζαν να εργάζονται υπό καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί. Επίσης, δεν υπήρχε ούτε το ειδικό βιβλίο υπερωριών όπως έπρεπε.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως τις τράπεζες δόθηκε το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος για να απαντήσουν εγγράφως, όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς. Ουσιαστικά, οι τράπεζες ισχυρίστηκαν ότι ένας αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες της είναι υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία δουλεύουν χωρίς ωράριο.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατέληξαν πως από το σύνολο των εργαζόμενων που εντοπίστηκαν, πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο για όσους βρέθηκαν να απασχολούνται εκτός ωραρίου, και έτσι οι «καμπάνες» που άκουσαν τα τραπεζικά καταστήματα ήταν βαριές.

Το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους για την αντιμετώπιση κάθε πτυχής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας μάλιστα και τη γραμμή 15512 για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου