Ο Βόλος πειραματίζεται στο διάστημα

Τελευταία ενημέρωση: 2017-11-14, 18:52:37
Ο Βόλος πειραματίζεται στο διάστημα

Νέα διάκριση για την ομάδα Talos του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κώδικας του πειράματος που πρότεινε η ομάδα να εκτελεστεί από τον Διεθνή Πειραματικό Σταθμό (ISS), επιλέχθηκε και ήδη οι μικροί αστρο- επιστήμονες ξεκίνησαν τη συγγραφή του προκειμένου στη συνέχεια να εκτελεστεί στον ISS.

Ηταν τον Μάρτιο του 2017 όταν πέντε ομάδες από ελληνικά σχολεία είχαν την τιμή να βρίσκονται στις 45 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Astro Pi, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA). Οι μαθητές των ομάδων αυτών είδαν τα πειράματά τους να εκτελούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από 1.800 μαθητές σχεδίασαν πειράματα για τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό).

Οι πέντε ομάδες από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, ήταν οι: TALOS ed-UTH-robotix (Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας), Weightless Mass (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου), 49th Astro Pi Teamwork (49ο Δημοτικό Πατρών), Astro Traveller (12ο Δημοτικό Πετρούπολης) και GKGF-1 (Γυμνάσιο Κανήθου).

Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία). Υπάρχουν ήδη δύο Astro Pi πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «τρέξουν» επιστημονικά πειράματα. Ο πρώτος διαγωνισμός Astro Pi είχε ως στόχο να σχεδιάσουν οι μαθητές ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να «τρέξει» με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi και να γράψουν τον κώδικα προγραμματισμού του Astro Pi, ώστε να εκτελεστεί αυτό το πείραμα στον ISS. Τα δεδομένα που θα παράγονται από τα πειράματα στο διάστημα, θα στέλνονται πίσω στη Γη και θα διανέμονται στις ομάδες. Οι μαθητές έτσι είχαν την ευκαιρία να εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες και να αναλύσουν δεδομένα που συλλέγονται στο διάστημα.

Τον Οκτώβριο του 2017, μαθητές του TALOS που παρακολουθούν μαθήματα προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης, θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό Astro Pi της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), με στόχο να εκτελεστεί ο κώδικας των πειραμάτων τους στον ISS!

Το όνομα της ομάδας μας φέτος είναι ASTROCODE και η ιδέα που κατατέθηκε ως πρόταση στην 1η φάση του διαγωνισμού αφορά την ανίχνευση ταλαντώσεων ή περιστροφών του ISS γύρω από του άξονά του λόγω διάφορων αιτιών όπως πιθανή μετατόπιση φορτίου, σύνδεση με άλλο διαστημικό όχημα, τυχαία πρόσκρουση με μικρομετεωρίτη, αλλαγή θέσης ηλιακών συλλεκτών κτλ.

Για την ανίχνευση όλων των παραπάνω και την πυροδότηση κατάλληλων alarms, σε περίπτωση παραβίασης τιμών μετρήσεων εκτός των αποδεκτών ορίων, θα χρησιμοποιηθούν οι αισθητήρες accelerometer (επιταγχυσιόμετρο) και gyroscope (γυροσκόπιο). Ο εξοπλισμός που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές αφορά ειδική
πλακέτα με αισθητήρες που ονομάζεται Raspberry Pi SenseHat.

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) ενημέρωσε ότι η ιδέα προκρίθηκε στην 2η φάση, κατά το διάστημα της οποίας (7/11/2017 - 7/2/2018) οι μαθητές θα γράψουν το κώδικά τους και θα προγραμματίσουν το Astro Pi ώστε να εκτελεστεί το πείραμά τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η 3η φάση θα αφορά ανάλυση των δεδομένων και εξαγωγή ποιοτικών συμπερασμάτων. Άλλη μία μεγάλη επιτυχία για την ομάδα TALOS, τους εκπαιδευτές, τα παιδιά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη μεγάλη προβολή που θα δοθεί μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=