ΤΟΠΙΚΑ

Με φωνές και γιουχαΐσματα διέκοψαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

με-φωνές-και-γιουχαΐσματα-διέκοψαν-τη-235600

Απαιτούσαν τον σεβασμό και να ακουστεί η άποψή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όταν οι ίδιοι δεν έδειξαν κανένα σεβασμό στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της πόλης, που «τινάχθηκε στον αέρα». Με φωνές, συνθήματα και γιουχαΐσματα, σαράντα περίπου άτομα πέτυχαν να διακόψουν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ένα μόλις λεπτό αφότου ξεκίνησε. Επικράτησε ένταση εντός και εκτός αιθούσης, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρέθηκε απέναντι από το Δημαρχείο, προκειμένου να επέμβει σε περίπτωση επεισοδίων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, το μόνο που πρόλαβαν ήταν να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Μολοχίδη. Αμέσως μετά ξεκίνησε η ένταση που οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης για τις έξι σήμερα το απόγευμα.

Πολίτες, που αποκαλούνται Επιτροπή Αγώνα Κατά της Καύσης Σκουπιδιών, ήθελαν να εκθέσουν τις απόψεις τους ενάντια στην καύση SRF και RDF από την ΑΓΕΤ, αλλά και ενάντια στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που ετοιμάζει ο δήμος στον ΧΥΤΑ.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της επιτροπής, Μάρκος Βαξεβανόπουλος και Στέλιος Λημνιός, ζήτησαν τον λόγο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς, τους εξήγησε ότι για να συζητηθεί ένα ζήτημα θα πρέπει είτε να είναι κατεπείγον είτε θέμα ημερήσιας διάταξης.

Οι συγκεντρωμένοι που είχαν προαναγγείλει την… παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πρώτη τους συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν. Φωνάζοντας πάνω από τα μικρόφωνα, ζητούσαν επίμονα τον λόγο.

Πότε με εκκλήσεις, πότε με ειρωνεία και πότε με απειλές απαιτούσαν να μιλήσουν: «Κατεπείγον θα είναι μόνο όταν θα μετράμε θύματα;», «δεν έχετε τέτοιο ηθικό δικαίωμα, πρέπει να ακούσετε τις απόψεις μας, έχουμε ήδη 600 υπογραφές», «θα μας ακούσετε θέλετε δεν θέλετε».

«Δεν έχετε τον λόγο», έλεγε ο κ. Μουλάς, ζητώντας από τους παραβρισκόμενους να μη διαταράσσουν τη συνεδρίαση. «Εσείς δεν έχετε τον λόγο χωρίς εμάς τους πολίτες. Χωρίς τον λαό δεν θα ήσασταν εδώ», συνέχιζαν διαμαρτυρόμενοι από τα πίσω έδρανα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χρησιμοποιώντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η ομάδα πλειοψηφίας αποχώρησε για πέντε λεπτά. Δύο φορές. Και οι δύο αποχωρήσεις έγιναν εν μέσω γιουχαϊσμάτων.

Κατά τη δεύτερη επιστροφή, τον λόγο ζητούσε για να μιλήσει ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Θωμάς Κλημόπουλος, ωστόσο το μικρόφωνό του δεν άνοιγε. Ο ίδιος ζητούσε από τον κ. Μουλά να ανοίξει το μικρόφωνο για να κάνει δήλωση, και όταν αυτό δεν έγινε, πήγε στο προεδρείο, άρπαξε το μικρόφωνο του προέδρου με σκοπό να μιλήσει αλλά του έμεινε το μισό στο χέρι. Απειλήθηκε ένταση μεταξύ του ίδιου και του κ. Μουλά, τελικώς όμως τα πνεύματα ηρέμησαν.

Μάταια ο κ. Μουλάς προσπαθούσε να συνεχίσει τη συνεδρίαση ζητώντας από τους πολίτες να μη διαταράσσουν τη διαδικασία. Ο Στέλιος Λημνιός που πήγε μπροστά του στο προεδρείο ζητούσε επίμονα να δοθεί ο λόγος, κάνοντας επίκληση στην ιατρική του ιδιότητα και ευαισθησία σε θέματα υγείας.

«Είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε. Δεν μας ακούτε», έλεγε ο κ. Λημνιός.

«Δεν σας υπακούμε θες να πεις. Γιατί σας ακούσαμε», αποκρίθηκε ο κ. Μουλάς, προειδοποιώντας ότι θα καλέσει αστυνομία «για να επιβάλλει την τάξη».

Νέα γιουχαΐσματα από συγκεντρωμένους που πάντως δεν κουνήθηκαν από τις θέσεις τους, σε αντίθεση με την πλειοψηφία που αποχώρησε και τρίτη φορά.

Με την επιστροφή στην αίθουσα, ο κ. Μουλάς ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης για τις έξι σήμερα το απόγευμα. «Φασίστες», «μαφία» και «Χούντα», μερικές από τις εκφράσεις που εκστόμισαν δημοκρατικοί πολίτες εναντίον της δημοτικής αρχής.

Παρέμειναν στην αίθουσα και με τη σύμφωνη γνώμη εκπροσώπων των μειοψηφιών ενημέρωσαν για το αίτημά τους: «να σταματήσει η καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ και να μη γίνει η μονάδα που ετοιμάζει ο δήμος στον ΧΥΤΑ».

Δεδομένου ωστόσο ότι η συνεδρίαση είχε διακοπεί, τα φώτα έκλεισαν συσκοτίζοντας το Δημαρχείο. Και νέος γύρος αντιδράσεων και υβριστικών χαρακτηρισμών κατά της δημοτικής αρχής. Αποχωρώντας, διαμαρτυρόμενοι συναντήθηκαν με μέλη της πλειοψηφίας ανταλλάσσοντας βαριές εκφράσεις.

Ανακοίνωση δήμου

Από τον Δήμο Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για μια ακόμη φορά σε αυτή την πόλη μια ολιγάριθμη ομάδα πολιτών, αποτελούμενη από τους γνωστούς για τις επιδιώξεις τους χαρακτηριστικούς τύπους, προσπάθησε να διαταράξει τη δημοκρατική νομιμότητα και με προπηλακισμούς, ύβρεις και με την αδιανόητη ενέργεια να κλείσει τους διακόπτες για την ηλεκτροδότηση του Δημαρχείου πέτυχε να διακόψει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επρόκειτο να συζητήσει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018, μεταξύ δε αυτών και δέκα μελέτες κορυφαίων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ που πρόκειται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Τούτων δοθέντων αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί προέβησαν σε αυτές τις αχαρακτήριστες και αντιδημοκρατικές ενέργειες και βέβαια ποιοι τους καθοδήγησαν σε αυτές.

Ως δημοτική αρχή διαβεβαιώνουμε τους πολίτες που ζητούν επιτέλους να δουν την πόλη μας να αναπτύσσεται και να παίρνει τη θέση που της αξίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη, ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε τραμπουκισμούς και εκβιασμούς και θα προχωρήσουμε αποφασιστικά. Φασίζουσες συμπεριφορές που επιχειρούν να επιβάλλουν ετσιθελικά τα ετερόκλητα και εν πολλοίς ιδιοτελή και ευτελή συμφέροντα αυτών των ομάδων κρούσης δεν μας πτοούν και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ευπρέπειας να περάσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου