ΤΟΠΙΚΑ

Βάζουν γκολ… ζωής

βάζουν-γκολ-ζωής-238183

Βολιώτες στην Εθνική Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών ~ Δημήτρης Αγριανίτης ο αρχηγός, Νίκος Παπακυργιάκης ο μέσος και Χρήστος Μωραΐτης ο φροντιστής στην Amputee Football Hellas

Σκόρερ όχι μόνο στα γήπεδα αλλά κυρίως στη ζωή… Δύο Βολιώτες με περίσσευμα ψυχής και αγάπη για τη ζωή δίνουν μαθήματα δύναμης με τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών. Κάθε γκολ στα δίχτυα και ένα μήνυμα θέλησης, ελπίδας και πίστης ότι όλα είναι δυνατά. Ο Δημήτρης Αγριανίτης αρχηγός της Amputee Football Hellas και ο Νίκος Παπακυργιάκης παίκτης στην ομάδα, γράφουν τη δική τους ιστορία στα γήπεδα της ζωής, έχοντας στο πλευρό τους έναν ακόμη Βολιώτη: τον Χρήστο Μωραΐτη, φροντιστή στην ποδοσφαιρική ομάδα, που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καθαρά εθελοντικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών, συστήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια. Και μολονότι στήριξη δεν υπήρχε από πουθενά, πριν από ένα μήνα κατάφερε να μπει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, με τη συμμετοχή της στο Euro που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκε στην 11η θέση ανάμεσα σε 12 ομάδες, η πορεία της όμως ήταν ένας… άθλος, όπως χαρακτηρίζεται από τον φύλακα-άγγελο των ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών, Χρήστο Μωραΐτη, ο οποίος παρακολουθεί στενά κάθε τους βήμα και προλαβαίνει ως φροντιστής της ομάδας κάθε τους ανάγκη πριν καν το ζητήσουν.

Η σύσταση της ομάδας έγινε σε ένα camp, Ιούνιο μήνα, πριν από δύο περίπου χρόνια.

Στο ποδόσφαιρο με ακρωτηριασμένους ποδοσφαιριστές, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με το απλό ποδόσφαιρο. Η διαφορά είναι ότι παίζεται σε γήπεδο 7Χ7 και φυσικά οι παίκτες παίζουν με πατερίτσες. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να είναι ακρωτηριασμένος ή να έχει πλήρη παράλυση στο χέρι και δεν επιτρέπεται να βγει από την περιοχή.

Νέοι, με θέληση για τη ζωή, παρά το άσχημο παιχνίδι που τους έπαιξε η μοίρα, βρέθηκαν εκεί, από Δράμα, Ξάνθη, Χίο, Ρόδο, Αθήνα, και αποτέλεσαν τον κορμό της πρώτης ομάδας ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών στη χώρα. Δεν ήταν απαραίτητα πρώην ποδοσφαιριστές. Το κοινό τους στοιχείο η δύναμη για να ξεπεράσουν το ατύχημά τους και να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά.

Ανάμεσά τους και δύο Βολιώτες. Ο Δημήτρης Αγριανίτης που είναι σήμερα 35 ετών και φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Amputee Football Hellas και ο Νίκος Παπακυργιάκης, 27 ετών, παίκτης στο μέσο του γηπέδου.

Γερά πατήματα

Ο Δημήτρης Αγριανίτης μπήκε στην ομάδα στα τέλη Μαρτίου του 2016. Το 2012 είχε ατύχημα με τη μηχανή. Επί τρία χρόνια υποβαλλόταν σε συνεχόμενες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το δεξί του πόδι. «Εκανα πάνω από δέκα επεμβάσεις, δεν έφθασα όμως στο επιθυμητό σημείο. Ένα χρόνο μετά, επέστρεψα στο νοσοκομείο αποφασισμένος. Όταν αντίκρισα το ακρωτηριασμένο μου πόδι, ήταν για μένα λύτρωση. Πάει τέλειωσε, είπα. Αυτό ήταν», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το δεξί του πόδι είναι κομμένο από το γόνατο και κάτω. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τη ζωή του. «Είναι περίεργο το συναίσθημα. Όμως μπορώ να κάνω ό,τι και πριν. Ισως με διαφορετικό τρόπο κάποιες κινήσεις», περιγράφει.

Ο Δημήτρης Αγριανίτης εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα και στον ελεύθερο χρόνο του παίζει ποδόσφαιρο. «Όταν ακόμη ήμουν στο νοσοκομείο σκεφτόμουν ότι θα μπω στην ομάδα των ακρωτηριασμένων», λέει ο αρχηγός.

Ο ίδιος ήταν ανέκαθεν λάτρης της… μπάλας. Επαιζε ποδόσφαιρο. «Το δύσκολο είναι να μάθεις να περπατάς, να στέκεσαι και να παίζεις ποδόσφαιρο με πατερίτσες», περιγράφει την πρώτη του επαφή με τη μπάλα μέσα στο γήπεδο, αυτή τη φορά με τις πατερίτσες του.

«Στην ομάδα παίζουμε μπάλα, προπονούμαστε, περνάμε καλά. Δεν υπάρχει ίντριγκα μεταξύ μας. Είμαστε μια νεοσύστατη ομάδα και ψάχνουμε τα πατήματά μας στο γήπεδο», επισημαίνει. Ομωςοι νέοι που συμμετέχουν, έχουν γερά πατήματα στα γήπεδα της ζωής.

Επιδρά ψυχοθεραπευτικά

Στις 15 Νοεμβρίου, για τον Νίκο Παπακυργιάκη συμπληρώνονται επτά χρόνια από το φοβερό τροχαίο που έγινε το 2010 και στο οποίο έχασε το αριστερό του πόδι. «Η αρχή ήταν δύσκολη. Ελεγα τι θα κάνω; Δεν το πήρα όμως κατάκαρδα. Πλέον έχουν γίνει όλα μια συνήθεια. Ξυπνάω και βάζω το πόδι μου όπως ένα παπούτσι», περιγράφει ο 27χρονος.

Ο Νίκος Παπακυργιάκης είναι ήδη καταξιωμένος αθλητής της ποδηλασίας με χρυσά μετάλλια στο ενεργητικό του. Αυτή την περίοδο μάλιστα προετοιμάζεται εντατικά για τη συμμετοχή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να πάει στην παγκόσμια διοργάνωση.

Όμως όταν έμαθε για την ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών, δεν δίστασε. «Είναι διαφορετικό να κάνεις ένα ατομικό άθλημα, διαφορετικό να είσαι μέλος μιας ομάδας και να παλεύετε όλοι μαζί για έναν κοινό στόχο. Η ομάδα με γεμίζει. Περιμένεις πώς και πώς να κάνεις προπόνηση, να παίξεις, να κερδίσεις. Και έδρασε και ψυχοθεραπευτικά. Γι’ αυτό κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε κι άλλα παιδιά που έχουν ακρωτηριαστεί, να τα βοηθήσουμε και να τα εντάξουμε στην ομάδα μας», αναφέρει ο 27χρονος μέσος.

Ο πολύτιμος όγδοος παίκτης

Μέλος της ομάδας, αν και όχι παίκτης, ο 34χρονος Χρήστος Μωραΐτης. Κατέχει τη θέση του φροντιστή στην Amputee Football Hellas. Είναι ο άνθρωπος που θα φροντίσει από τις φανέλες των παικτών, μέχρι να υπάρχουν δεύτερα ζευγάρια πατερίτσες για τους ποδοσφαιριστές, να τους προμηθεύει νερά, και ό,τι άλλο χρειάζονται. Και όλα αυτά σε καθαρά εθελοντική βάση. «Είμαστε όλοι εθελοντές. Ο πρόεδρος, το τεχνικός διευθυντής, ο προπονητής, η φυσικοθεραπεύτρια, εγώ ως φροντιστής. Ακόμη και τα γήπεδα που γίνονται οι προπονήσεις είναι προσφορά», λέει ο Χρήστος Μωραΐτης.

Για τον ίδιο η ένωση με την ομάδα ήρθε πριν από ένα χρόνο. Όταν έκλεισε το μαγαζί για χειμώνα, πέρυσι τον Οκτώβριο, βρέθηκε στην Αθήνα. Εκεί συνάντησε τον παιδικό του φίλο Δημήτρη Αγριανίτη και γνώρισε την ομάδα. Δεν δίστασε στιγμή. «Ημουν εκτός από όλο αυτό. Στην αρχή πήγα για να βοηθήσω τον φίλο μου. Στη συνέχεια όμως κατάλαβα ότι η εθελοντική συμμετοχή μου δεν ήταν δική μου προσφορά προς την ομάδα. Η ομάδα προσέφερε σε μένα. Μου έδωσε άλλη ενέργεια. Χωρίς να το καταλαβαίνεις αλλάζεις οπτική. Και μαθαίνεις να βλέπεις αλλιώς τη ζωή και να εκτιμάς αλλιώς τις δυσκολίες», εξομολογείται ο Χρήστος Μωραΐτης.

Οι δύο Βολιώτες παίκτες, τον χαρακτηρίζουν ως τον πολύτιμο… όγδοο παίκτη.

Τρεις Βολιώτες στην Εθνική: ο φροντιστής Χρήστος Μωραΐτης και οι παίκτες Δημήτρης Αγριανίτης και Νίκος Παπακυργιακης (από αριστερά)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου