ΤΟΠΙΚΑ

Εξήγγειλε… διαγωνισμό που έχει ήδη ανακοινωθεί

εξήγγειλε-διαγωνισμό-που-έχει-ήδη-αν-239051

Παρήλθαν δυόμισι χρόνια από τον Μάρτιο του 2015, όταν ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ανακοίνωνε από τη Λάρισα τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια 13 ασθενοφόρων στη Θεσσαλία. Χθες, αυτή τη φορά από τον Βόλο, ήταν η σειρά του νέου προέδρου του ΕΚΑΒ Κώστα Καρακατσιανόπουλου να ανακοινώσει εκ νέου την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 13 ασθενοφόρων για τη Θεσσαλία μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Δεν πρόκειται όμως να διενεργηθούν δύο διαφορετικοί διαγωνισμοί, αλλά ο εξής ένας: Ο διαγωνισμός που έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιούνιο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 961.000 ευρώ και ο οποίος έχει ενταχθεί με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού στο ΕΣΠΑ-Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 για να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Το έργο μάλιστα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην προμήθεια 13 ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ (10 ασθενοφόρα οχήματα VAN κλειστού τύπου, 2 οχήματα ασθενοφόρα τύπου C κινητές μονάδες και ασθενοφόρο όχημα VAN κλειστού τύπου 4×4).

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος μετά από διαδοχικές δικαστικές προσφυγές μεταξύ των εταιρειών. Το ΕΚΑΒ πανελλαδικά προμηθεύτηκε 90 ασθενοφόρα για τις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όμως λόγω των δικαστικών εμπλοκών η Θεσσαλία δεν ήταν μέσα σε αυτή την προμήθεια.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου όπου εδρεύει το ΕΚΑΒ Βόλου. Συνοδευόταν από τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Βάσω Αυγέρη, και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΚΑΒ Βόλου. Επίσης παρόντες ήταν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινός, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της ΕΒΟΛ (ο πρόεδρος της τοπικής γαλακτοβιομηχανίας Νικήτας Πρίντζος απουσίαζε εκτός Βόλου) που κλήθηκαν την τελευταία στιγμή να παραστούν στην παράδοση-παραλαβή του ασθενοφόρου που χάρισε η ΕΒΟΛ στο Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο παραχωρήθηκε στο ΕΚΑΒ για να καλύψει τις ανάγκες του.

Μετά από ένα ολόκληρο εξάμηνο γραφειοκρατικών εμπλοκών και γραφειοκρατίας, η σύγχρονη μονάδα που κόστισε 60.000 ευρώ στην ΕΒΟΛ, παρελήφθη επισήμως από το ΕΚΑΒ χθες, διότι ανεπισήμως η παραλαβή έγινε πριν από ένα περίπου μήνα και έχει κάνει ήδη τις πρώτες διακομιδές.

Το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας όπως ανακοινώθηκε χθες αναμένει μέχρι τέλος του μήνα 10 ασθενοφόρα δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από τα 140 συνολικά που χαρίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Eξάλλου ο κ. Κων. Καρατσιανόπουλος υποστήριξε χθες πως «δεν εφησυχάζουμε. Προσπαθούμε να στήσουμε το σύστημα στα πόδια του, και από ό,τι φαίνεται το δημόσιο σύστημα υγείας αρχίζει και ανασαίνει». Ο ίδιος εκτίμησε πως τα ασθενοφόρα που ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑΒ Βόλου έχουν συντηρηθεί και πλέον είναι μάχιμα.

Εμμεσες αιχμές από Αγοραστό

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός επισήμανε πως οι εξαγγελίες του προέδρου του ΕΚΑΒ Κων. Καρατσιανόπουλου δεν αφορούν σε νέο διαγωνισμό αλλά στον ένα και μοναδικό που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν υπογράφτηκε η ένταξη του έργου σε συγκεκριμένη δράση.

«Για εμάς προέχει να μπορέσει η υπηρεσία να λειτουργήσει επιχειρησιακά πιο αποτελεσματικά. Το αίτημα τέθηκε από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και εμείς αποφασίσαμε να εντάξουμε το έργο στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να γίνει η προμήθεια νέων ασθενοφόρων. Τα χρήματα διασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διότι το ΕΚΑΒ δεν έχει αυτή τη δυνατότητα», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός, ενώ άφησε αιχμές για το Υπ. Υγείας ότι «δεν βάζει το χέρι στην τσέπη» λέγοντας: «Η Περιφέρεια βοηθάει όσο μπορεί και εξασφαλίζει πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα έργα στον τομέα της υγείας για να συνδράμει το ΕΚΑΒ. Καλό θα είναι όμως το Υπ. Υγείας, που είναι και ο άμεσος φορέας που θα έπρεπε να ενδιαφερθεί, να μη βολεύεται και να φροντίσει να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για τέτοιες παρεμβάσεις. Δεν μπορεί να τα περιμένουν όλα από την Περιφέρεια ή τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου