ΤΟΠΙΚΑ

Επιδοτήσεις «μαϊμού» με… άλογα

επιδοτήσεις-μαϊμού-με-άλογα-493530

Eκατό περίπου μεγαλοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας, μεταξύ αυτών ηχηρά ονόματα του αγροτοσυνδικαλισμού καθώς και συγγενείς πρώην υπουργού της Ν.Δ., ενεργοποίησαν «μαϊμού» κοινοτικές επιδοτήσεις, δηλώνοντας ψευδώς ότι είναι εκτροφείς αλόγων!!!

Η υπόθεση παρουσιάζει και τοπικό ενδιαφέρον, αφού φαίνεται ότι την ίδια πατέντα… ζήλεψαν και δεκαπέντε περίπου παραγωγοί του Νομού Μαγνησίας, που χρησιμοποίησαν το ίδιο «κόλπο» προκειμένου να καρπωθούν παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις.

Την υπόθεση έφερε στο φως προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που σημειώνει ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) και ότι ήδη ο φάκελος απεστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα για εξέταση και απόδοση ευθυνών. Αρμόδια πηγή της ΝΑΜ που ρωτήθηκε σημείωσε ότι στη Μαγνησία τέτοιες υποθέσεις αφορούν σε καλλιεργητές στην περιοχή της Κάρλας και του Αλμυρού, ενώ άλλη πηγή με μακρά εμπειρία στα αγροτικά θέματα της Μαγνησίας και με προσβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται μόνον παραγωγοί από το Νομό Λάρισας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μαγνησία για τα έτη 2008 και 2009 έδειξαν ότι υπήρξαν υπερβάσεις μόνον όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Ανάβρας…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» οι επίδοξοι… ιππότες απέσπασαν παράνομα 370.000 ευρώ και εμπνευστής της κομπίνας θεωρείται από πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής, συντονιστής των μπλόκων της περιοχής.

Η οργανωμένη παρατυπία αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων που δηλώνονταν κυρίως με σιτηρά. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την αρχή του καλοκαιριού που ήλθε σε γνώση του το θέμα ξεκίνησε επιτόπιους διοικητικούς ελέγχους και διαπίστωσε ότι εκατό παραγωγοί του νομού Λάρισας υπέβαλαν αιτήσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλώνοντας ότι καλλιεργούν σιτηρά ή ζωοτροφές για τα έτη 2008 και 2009.

Με τη βοήθεια της νέας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων και του ελέγχου της επιλεξιμότητας των εκτάσεων διαπιστώθηκε ότι πολλές από αυτές που είχαν δηλωθεί ως καλλιεργήσιμες ήταν τελικά βοσκότοποι ή δημόσια γη, ακατάλληλη για κάθε δραστηριότητα. Επομένως καταχρηστικά είχαν λάβει οι αιτούντες τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2008.

Προκειμένου να μην απωλέσουν τις ενισχύσεις οι συγκεκριμένοι παραγωγοί έσπευσαν να αλλάξουν τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2009. Πώς έγινε αυτό; Με πιθανή διευκόλυνση υπαλλήλων ή υπευθύνων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής οι μη επιλέξιμες εκτάσεις, δηλαδή οι μη καλλιεργήσιμες, δηλώθηκαν ως βοσκότοποι.

Επειδή οι δηλώσεις βοσκοτόπων προϋποθέτουν για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου, δηλώθηκε κατοχή ίππων που επινοήθηκε ως η «ασφαλέστερη λύση» διότι στη χώρα μας δεν τηρείται βάση δεδομένων για ίππους. Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν βρέθηκαν άλογα. Έτσι μερικοί από τους αιτούντες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι οι αιτήσεις τους ήταν ψευδείς.

Σημειώνονται πως κάθε χρόνο εκταμιεύονται περίπου 250 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό προκειμένου να πληρωθούν πρόστιμα προς την Ε.Ε. για επιδοτήσεις – «μαϊμού».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου