ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης

μέτρα-για-την-αντιμετώπιση-του-φαινομ-241966

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομικών, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που πνίγει τα αστικά κέντρα και επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων. Στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας τονίζει ότι, η πρόσφατη απόφαση για μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στο 50% αναμένεται να επιβαρύνει και άλλο την κατάσταση, καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα στραφούν σε μη ενδεδειγμένες και ρυπογόνες μορφές θέρμανσης.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Με τα πρώτα κρύα έκανε την εμφάνισή του και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα, μετατρέποντας σε αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων των πόλεων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια ακόμη συνέπεια της οικονομικής κρίσης, διότι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται προς εναλλακτικές, οικονομικές μορφές θέρμανσης, οι οποίες δεν είναι πάντα οι ενδεδειγμένες. Χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, επιλέγουν σόμπες και τζάκια, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές αμφιβόλου ποιότητας εύφλεκτα υλικά και ξύλα.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει, όσους αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν να ζεσταθούν με οποιοδήποτε τρόπο. Εξάλλου, η πρόσφατη απόφαση για μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στο 50% αναμένεται ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οφείλουμε όμως να αναλογιστούμε ότι οι επιπτώσεις από το χρόνιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αιθαλομίχλης είναι άμεσες και λειτουργούν αθροιστικά, με μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία. Συνεπώς, η ανάγκη για πολιτικό σχεδιασμό είναι επιβεβλημένη. Δυστυχώς όμως παρά το χρόνιο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα, από πλευράς υπουργείου δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποια μέτρα πρόκειται να αντισταθμιστεί η μείωση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης, με την έξαρση του φαινομένου της ατμοσφαιρική ρύπανσης και της αιθαλομίχλης, εξαιτίας της καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση, από συμπολίτες μας που αδυνατούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου