ΤΟΠΙΚΑ

Πολυκατοικίες στο κέντρο του Βόλου βυθισμένες… στο σκοτάδι

πολυκατοικίες-στο-κέντρο-του-βόλου-βυ-242150

Κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους και ακινητοποιημένοι ανελκυστήρες, το αποτέλεσμα της συσσώρευσης χρεών από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διαμερισμάτων σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες πολυκατοικίες του Βόλου. Σύμφωνα με υπολογισμούς των τοπικών στελεχών της ΔΕΗ, στον Βόλο τρείς στις 10 πολυκατοικίες πλέον μένουν… από ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους και από ασανσέρ, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μετά το «κλείδωμα» της κεντρικής θέρμανσης λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου, τώρα δεν υπάρχει ρεύμα σε κοινόχρηστους χώρους εξαιτίας των χρεών προς τη ΔΕΗ και φυσικά ούτε ασανσέρ. Οι περισσότερες εντολές διακοπής αφορούν ποσά από 800 ευρώ και πάνω, αν και υπάρχουν και συγκροτήματα που ο λογαριασμός είναι και πιο «φουσκωμένος» ξεπερνώντας τα 1.500 ευρώ.

Παλαιότερα η διακοπή του κοινόχρηστου ρεύματος σε πολυκατοικίες αποτελούσε σπάνιο συμβάν, και όταν συνέβαινε όλοι το απέδιδαν σε κάποια βλάβη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το φαινόμενο πολυκατοικίες να μένουν χωρίς φως και ασανσέρ είναι ολοένα και συχνότερο. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα στο κέντρο του Βόλου, στις οποίες διαμένουν οικογένειες, λειτουργούν όμως και επαγγελματικά γραφεία, καθώς επίσης και στις περιφερειακές συνοικίες.

Μετά από δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς, αν το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ εκδίδεται εντολή διακοπής από το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ, στο οποίο σημειωτέον οι λογαριασμοί ηλεκτροδότησης των κοινόχρηστων χώρων καταγράφονται με ειδικό κωδικό. Με την εντολή διακοπής ο διαχειριστής του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή, είναι υποχρεωμένος να κόψει το ρεύμα, και έτσι ολόκληρα συγκροτήματα μένουν χωρίς κοινόχρηστο ρεύμα και ασανσέρ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ακολουθεί ρύθμιση της οφειλής και έτσι «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Υπάρχουν όμως και πολυκατοικίες στις οποίες λόγω αδυναμίας συνεννόησης τα πράγματα είναι δυσκολότερα.

«Το όλο πρόβλημα δημιουργείται από εκείνους που δεν πληρώνουν. Άλλοι γιατί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και άλλοι διότι αδιαφορούν, έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνουν γιατί βλέπουν τους άλλους που δεν πληρώνουν», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μιλώντας για το θέμα ο Π.Κ., ιδιοκτήτης γραφείου διαχείρισης πολυκατοικιών σε Βόλο και Νέα Ιωνία, ο οποίος πολλές φορές βρέθηκε «στο μέσο» διαμάχης ιδιοκτητών διαμερισμάτων που δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να βρεθεί φόρμουλα, να αποπληρωθεί η οφειλή της κοινόχρηστης σύνδεσης και να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος.

«Αυτοί που την πληρώνουν συνήθως είναι όσοι διαμένουν στους ορόφους πέραν του 2ου και οι οποίοι ταλαιπωρούνται χωρίς ασανσέρ και ρεύμα», σχολίασε ακόμη ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι αρκετοί είναι εκείνοι που, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, προτιμούν να πληρώσουν από την τσέπη τους όλο το ποσό, περιμένοντας για μήνες όμως μετά τους υπόλοιπους ενοίκους να καταβάλλουν το μερίδιό τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ, μία ληξιπρόθεσμη οφειλή των 1.000 ευρώ «ξεπερνιέται» πιο εύκολα, ειδικά στις μεγάλες πολυκατοικίες που έχουν και ανάλογες απαιτήσεις παρά στις μικρότερες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου