ΤΟΠΙΚΑ

Ένταξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης

ένταξη-του-δήμου-ρήγα-φεραίου-στο-πρόγ-243411

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την ένταξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην αναφορά του ο βουλευτής Μαγνησίας, ερωτηματικά γεννά ο αποκλεισμός του Δήμου Ρήγα Φεραίου από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης καιο χαρακτηρισμός του ως περιοχήπου διαθέτει άριστης ποιότητας νερό, απαλλαγμένο από νιτρικά και βαρέα μέταλλα. Ειδικότερα αναφέρεται ότισε διάρκεια εννέα ετών πραγματοποιήθηκε η ανόρυξη τουλάχιστον 5 αποτυχημένων υδρευτικών γεωτρήσεων, εξαιτίας των νιτρικών και των βαρέων μετάλλων. Επίσης, δύο Τοπικές Κοινότητες στις Δημοτικές Ενότητες Φερών και Κάρλας υδροδοτούνται από νοικιασμένες γεωτρήσεις, διότι οι δημοτικές είναι βεβαρυμμένες με νιτρικά σε απαγορευτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η απένταξη του Δήμου από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης και ο χαρακτηρισμός του ως υγιούς περιοχής αναμένεται ότι θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, στο μέλλον,διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τηςανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων.

Επιπροσθέτως, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου εντάσσεται και η ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα, η οποία θα επιβαρυνθεί δραματικά και θα πληγεί περιβαλλοντικά από τη μη εφαρμογή του προγράμματος.

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του το αίτημα του Δήμου Ρήγα Φεραίου για επανεξέταση της ποιότητας των υπόγειων υδάτωνκαι την ένταξη του δήμου στη βεβαρυμμένη ζώνη, πριν τη δημοσίευση του σχεδίου νιτρορύπανσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου