ΤΟΠΙΚΑ

Επιβεβλημένη η πιστοποίηση για τους εκπαιδευτές ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης

επιβεβλημένη-η-πιστοποίηση-για-τους-ε-243965

Το θέμα της διαδικασίας πιστοποίησης των Εκπαιδευτών Ενηλίκων για τη μη τυπική εκπαίδευση, απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολλούς ενδιαφερόμενους που ενδιαφέρονται να ασκήσουν ως κύρια ή δευτερεύουσα απασχόληση την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων μπορούν να εργαστούν σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως ενδεικτικά σε ΚΕΔΙΒΙΜ, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ κ.ά., διδάσκοντας σε ενήλικες το γνωστικό αντικείμενο το οποίο έχουν σπουδάσει ή ασκούν στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, συγχρηματοδοτούμενα ή μη.

Σύμφωνα με το επαγγελματικό περίγραμμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) «ο εκπαιδευτής Ενηλίκων Διά Βίου Μάθησης αναφέρεται στη δραστηριότητα που περικλείει την διερεύνηση εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευομένων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διδακτικής ενότητας, καθώς και την αυτό-αξιολόγηση της διδακτικής παρέμβασης.

Στον παραπάνω κύκλο εντάσσονται και επιμέρους αντικείμενα και δραστηριότητες, όπως η διαρκής ενημέρωση του εκπαιδευτή για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση ενηλίκων, η συνεργασία με άλλους εκπαιδευτές και στελέχη φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων.

Από την άποψη της εμβέλειας ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων Διά Βίου Μάθησης καλύπτει το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, και κυρίως των δύο βασικών πυλώνων της, δηλαδή τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων. Η ειδικότητα του Εκπαιδευτή Ενηλίκων Διά Βίου Μάθησης είναι οριζόντια».

Η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση για τους εκπαιδευτές που μετέχουν σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης. Για να γίνει κάποιος πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων θα πρέπει να ενταχθεί στο μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Τα τελευταία 3 χρόνια έχει επανεκκινηθεί η διαδικασία εξετάσεων και προκειμένου να παραπεμφθεί για εξετάσεις ένας υποψήφιος που υποβάλλει φάκελο στον ΕΟΠΠΕΠ θα πρέπει να πληροί μια από τις παρακάτω 2 προϋποθέσεις:

α) Έχει αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε ενήλικες τουλάχιστον 150 ωρών,

β) Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε συνεργασία με δημόσιο φορέα, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης» Γ.Π./2082/23/10/2012ΦΕΚ2844, τ. Β’, 2012 οι προβλεπόμενες εξεταστικές δοκιμασίες περιλαμβάνουν: Γραπτή εξέταση, παρουσίαση Μικρό-διδασκαλίας και συνέντευξη.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ευρυτανίας που αποτελεί δημόσιο φορέα, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων διάρκειας 150 ωρών το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους που δεν έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία των 150 ωρών σε ενήλικες να παραπεμφθούν απευθείας σε εξετάσεις. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης οι υποψήφιοι, αφενός παραπέμπονται απευθείας σε εξετάσεις, αφετέρου προετοιμάζονται γι’ αυτές προκειμένου να επιτύχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης στο 2421028476 και 2421076050, ή να επισκεφτούν τα γραφεία του Ινστιτούτου στην Αντωνοπούλου 127, 1ος και 2ος όροφος, (www.ianap.gr).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου