ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρή επίθεση Παπατόλια κατά Κ. Σκανδαλίδη

σφοδρή-επίθεση-παπατόλια-κατά-κ-σκανδ-494142

Στη σπουδαιότητα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας τόσο για το βραχυπρόθεσμο όσο και για το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος επισκέφθηκε τη 10η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας.

Ο κ. Παπατόλιας επεσήμανε πως η 10η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας που πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πορεία της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, μας δίνει την ευκαιρία να διατυπώσουμε επτά θέσεις – άξονες παρέμβασης για το ρόλο της Αιρετής Περιφέρειας στην τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Οι άξονες επικεντρώνονται στη συστηματική προβολή και σύνδεση αυτής της προβολής με την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας και ανάδειξη των τοπικών θεσσαλικών προϊόντων, που εκφράζουν την παραγωγική ταυτότητα της περιοχής.

Επιπλέον σημαντική είναι η ανάδειξη θεσσαλικής καταναλωτικής συνείδησης μέσα από ενέργειες σύνδεσης των προϊόντων απευθείας με τους καταναλωτές, (απαιτείται δραστηριοποίηση των οργανώσεων του καταναλωτικού κινήματος και δημιουργία Περιφερειακών αγορών).

Τρίτος άξονας είναι η δικτύωση των επιχειρήσεων ανά κλάδο προκειμένου να ενισχύεται η διαπραγματευτική ικανότητα και η συλλογική τους παρέμβαση και να μειώνεται το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το δίκτυο τροφίμων και ποτών στο Νομό Καρδίτσας.

Παράλληλα χρειάζεται απλούστευση όλων των διοικητικών διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Σταθερός δίαυλος συνεργασίας μεταξύ της νέας Περιφερειακής διοίκησης και των συλλογικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου ώστε να βελτιώνεται η διοικητική εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας, ενώ σημαντική είναι η επικαιροποίηση του Χωροταξικού σχεδίου της Θεσσαλίας, έτσι ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις δράσεις τόνωσης της καινοτομίας στο τομέα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας και θα πρέπει να γίνουν επιθετικές επικοινωνιακές πρωτοβουλίες συσπείρωσης του επιχειρηματικού κόσμου και τη δημιουργική παρουσία του στο Περιφερειακό συμβούλιο διαβούλευσης.

Δήλωση για ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ

Κοινή δήλωση για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας έκαναν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Παπατόλιας και οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Λιακούλη, Μεργιαλής, Αλεξάκος και Κασσοπούλου.

Επισημαίνουν πως στην πρόσφατή επίσκεψη του στη Θεσσαλία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε μεταξύ των άλλων και για δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, μετά από σχετική συνεννόηση που θα προηγούνταν με τους ενδιαφερόμενους.

«Αίφνης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και με ποιους προηγουμένως συνεννοήθηκε ο κ. Υπουργός, ενημερωθήκαμε για την απόφασή του να παραπέμψει τη διαδικασία πληρωμών της ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες στα ΠΣΕΑ και όχι στον ΕΛΓΑ.

Η θέση της παράταξής μας είναι ρητή και κατηγορηματική: Ο κ. Υπουργός να τηρήσει τη δέσμευσή του περί συνεννόησης με τους αγρότες της Θεσσαλίας και να κάνει πράξη την υπόσχεσή του περί δίκαιων αποζημιώσεων και έγκαιρων πληρωμών. Αυτή η δέσμευση όμως γίνεται πράξη, μόνο με την κάλυψη των πληρωμών από τον ΕΛΓΑ, αίτημα άλλωστε και των παραγωγών της Θεσσαλίας.

Ως αυτοδιοικητική παράταξη έχουμε χρέος να είμαστε και είμαστε δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται. Και ως αυριανή Περιφερειακή Αρχή δεν αξιώνουμε απλά, αλλά θεωρούμε ως όρο αναγκαίο και απαραίτητο τον εξής: Να προηγείται των υπουργικών αποφάσεων συμφωνία και ταύτιση απόψεων με την αιρετή Περιφέρεια, ως έκφραση των συμφερόντων της τοπικά οργανωμένης κοινωνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου