ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα… αιθαλομίχλης στον Βόλο

πρεμιέρα-αιθαλομίχλης-στον-βόλο-249082

Πρεμιέρα… ωριαίων υπερβάσεων των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου για τον φετινό χειμώνα. Η βαριά ατμόσφαιρα με μυρωδιά καμένου επέστρεψε στην πόλη, με την είσοδο του χειμώνα και την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες πολιτών που απευθύνθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πλήττει ιδίως κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια τον Βόλο, θα γίνει αντικείμενο έρευνας από τρία ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ Πειραιά θα δρομολογήσουν πρωτοποριακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για ένα τρίμηνο στους δρόμους της πόλης, και θα κάνουν μετρήσεις συλλέγοντας δεδομένα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το απόγευμα, κάτοικοι της συνοικίας Οξυγόνου κατήγγειλαν ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες, η ατμόσφαιρα μύριζε έντονα καμένο, σε ανυπόφορο σημείο. Η ατμόσφαιρα όμως είναι βαριά και τα δύο τελευταία πρωινά.

Ηδη στον σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταγράφτηκαν και οι πρώτες ωριαίες υπερβάσεις των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων, που ανέβασαν τον ημερήσιο μέσο όρο.

Οι υπερβάσεις καταγράφτηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τις 9 το βράδυ και μετά. Στις 21:00 ο δείκτης μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα κατέδειξε συγκεντρώσεις 91μgr/m3 με όριο τα 50 μgr/m3. Στις 22:00 οι συγκεντρώσεις ήταν 61 μgr/m3 , στις 23:00 ήταν 70 μgr/m3 και τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στα 55 μgr/m3. Οι υπερβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει και ο μέσος ημερήσιος όρος που διαμορφώθηκε στα 41 μgr/m3, πολύ κοντά δηλαδή στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Αντικείμενο μελέτης ο Βόλος

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πλήττει κάθε χρόνο, ιδίως τη χειμερινή περίοδο, τον Βόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το φαινόμενο θα μελετήσουν τρία ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συμπράττουν για ένα τρίμηνο.

Συγκεκριμένα θα συμπράξουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του Π.Θ. και του ΕΚΠΑ, Γιώργο Πρώια, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για τη συνεργασία των ιδρυμάτων πάνω στη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, η έρευνα θα γίνει το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα δρομολογηθεί στον Βόλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα ποδήλατο. Και τα δύο οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες, όργανα και φίλτρα. Θα κυκλοφορούν στην πόλη, και μέσω του εξοπλισμού τους θα συλλέγουν δεδομένα για την αέρια ρύπανση.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρώιας, υπάρχουν δυνατότητες μέτρησης αιωρούμενων μικροσωματιδίων αλλά και ρύπων, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου.

Μέσω ειδικών φίλτρων θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα να αναλυθεί η σύσταση των ρύπων. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα της υγρασίας και κατά πόσο επηρεάζει την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ δίνεται ακόμη η δυνατότητα και μέτρησης βιοκλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα κατά πόσο συμβάλλει στην ανακούφιση από το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ένα πάρκο στην πόλη.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το ποδήλατο που θα κινούνται μέσα στην πόλη θα μπορούν να καταγράψουν τις περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα.

Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και θα αναλυθούν, θα υπάρξει συνεργασία και με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο σχετίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με τα αυξημένα πνευμονολογικά περιστατικά που καταγράφονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου