ΤΟΠΙΚΑ

Πρόκληση οι μεθυσμένοι μαθητές στις πολυήμερες εκδρομές σχολείων

πρόκληση-οι-μεθυσμένοι-μαθητές-στις-π-249111

Μεθυσμένοι μαθητές: η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχεδόν πολυήμερη εκδρομή του σχολείου τους. Η αγωνία καθηγητών που συνοδεύουν εκδρομές μαθητών και έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά μαθητών υπό την επήρεια αλκοόλ, εκφράστηκε χθες στο σεμινάριο πρώτων βοηθειών που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στον 8ο όροφο του συγκροτήματος Μουρτζούκου. «Τι κάνουμε;», το αγωνιώδες ερώτημα καθηγητών προς τους νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κάθε καθηγητής-συνοδός σε τριήμερες και πενθήμερες σχολικές εκδρομές, έχει έρθει τουλάχιστον μια φορά αντιμέτωπος με μαθητή υπό την επήρεια αλκοόλ και καλείται να διαχειριστεί τις δυσάρεστες καταστάσεις που «συνοδεύουν» το μεθύσι.

«Από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας εκπαιδευτικός είναι η αντιμετώπιση της μέθης μαθητών και οι τραυματισμοί υπό την επήρεια αλκοόλ», ανέφερε η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Μοντεσάτου, στο περιθώριο του σεμιναρίου πρώτων βοηθειών, που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή περίπου 40 καθηγητών από γενικά και επαγγελματικά λύκεια και σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, Αγγελική Αδρακτά, που παρακολούθησε χθες το σεμινάριο, «τα έκτακτα περιστατικά στα σχολεία είναι καθημερινά. Οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Καλούμαστε να διαχειριστούμε από μια απλή λιποθυμία ή ρινορραγία, ένα κάταγμα από πέσιμο σε σκάλα, έναν τραυματισμό σε εκδρομή». «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους εκπαιδευτικούς να γνωρίζουμε βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, προκειμένου να μπορούμε να βοηθάμε τους μαθητές μας όταν υπάρχει ανάγκη», σημείωσε η κ. Αδρακτά.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, σύμφωνα με την κ. Μοντεσάτου, έγινε ενημέρωση για την προσέγγιση ενός θύματος που δεν έχει αισθήσεις, για τη φροντίδα ενός παιδιού με επιληπτική κρίση, ενός μαθητή που είναι υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά έκτακτα περιστατικά. Μας εκφράζουν τους φόβους τους και ζητούν περισσότερη επιμόρφωση. Μάλιστα μας προτάθηκε αντίστοιχα σεμινάρια να γίνουν και μέσα στα σχολεία, τόσο για τους συλλόγους διδασκόντων όσο και για τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων», ανέφερε από την πλευρά της η εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού, Κλυτία Γιαλαμά.

«Η σχολική κοινότητα δεν είναι μόνο τα βιβλία και η τάξη. Οι μαθητές έχουν ανάγκη να νιώθουν ασφαλείς μέσα στο σχολικό περιβάλλον, και πάνω σε αυτό προσπαθούμε να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς σε θέματα παροχής βασικών πρώτων βοηθειών», ανέφερε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη.

Σύμφωνα με την κ. Κανταράκη, το ζητούμενο των σεμιναρίων δεν είναι η απλή συμβουλευτική αλλά η πρακτική εφαρμογή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται σεμινάριο πρώτων βοηθειών για εκπαιδευτικούς. Χθες επιμορφώθηκαν περίπου 40 εκπαιδευτικοί γενικών και επαγγελματικών λυκείων και ειδικής αγωγής, και θα ακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο για καθηγητές γυμνασίων. Επίσης, προς τον Δεκέμβριο θα γίνουν και σεμινάρια πυρασφάλειας στα σχολεία, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου