ΤΟΠΙΚΑ

Υπό κατάρρευση το Εθνικό Κτηματολόγιο

υπό-κατάρρευση-το-εθνικό-κτηματολόγι-494377

Στα πρόθυρα απαξίωσης βρίσκεται το Εθνικό Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τους διπλωματούχους Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς η β’ φάση της κτηματογράφησης καθυστερεί δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ οποιεσδήποτε μεταβολές γίνονται σε διάφορες πράξεις δεν εισέρχονται στα αρχεία της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Το εν λόγω θέμα του Κτηματολογίου συζητήθηκε χθες στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διημερίδας που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Στέφανο Τσακαλάκη, έχουν παρουσιαστεί αρκετά προβλήματα στις πράξεις εφαρμογής σε συσχέτισή τους με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις πολλοί πολίτες βρέθηκαν να δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά επειδή υπάρχουν πράξεις εφαρμογής τελικά αυτά που δηλώνουν δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά που υπάρχουν στις διοικητικές πράξεις.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης, ότι σε επόμενη φάση κάποιος πολίτης που θέλει να κάνει την οποιαδήποτε δικαιοπραξία ακόμη και μεταβίβαση θα αντιμετωπίσει προβλήματα, βλέποντας ότι αυτό που στην πραγματικότητα έχει στην κατοχή του φαίνεται εντελώς διαφορετικά στο εθνικό κτηματολόγιο. Με λίγα λόγια σημαίνει πρόσθετα κόστη, δικαστήρια, χαμένος χρόνος.

Στο Βόλο επειδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η β’ φάση της κτηματογράφησης δεν υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη είναι πιθανό να σημειωθούν και στην περιοχή ανάλογα ζητήματα, έχοντας σαν βάση τα στατιστικά στο σύνολο της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου για το θέμα του Κτηματολογίου εξέφρασε την άποψη πως αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς η β’ φάση καθυστερεί να υλοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια, τη στιγμή όμως που οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει το τέλος γι’ αυτή τη φάση.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη του κλάδου με θέματα το κτηματολόγιο, τα επαγγελματικά δικαιώματα, το άνοιγμα του επαγγέλματος κ.α.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου