ΤΟΠΙΚΑ

Πέθανε στο Παρίσι ο Καθηγητής Ντίνος Γεωργούδης, με καταγωγή από το Μούρεσι

πέθανε-στο-παρίσι-ο-καθηγητής-ντίνος-γ-251112

«Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, ημέρα που τιμώνται οι νεκροί στη Γαλλία, πέθανε ο Ντίνος Γεωργούδης, Αλεξανδρινός και κάτοικος Παρισίων από το 1967. Ήταν Θεσσαλός από το Μούρεσι του Πηλίου. Επέλεξε να αποτεφρωθεί στο νεκροταφείο Père Lachaise. Η στάχτη του θα σκορπιστεί στο ανατολικό Πήλιο». Με αυτό το λιτό μήνυμα η οικογένειά του ενημέρωνε για τον θάνατο ενός σπουδαίου ανθρώπου.

Ντίνος Γεωργούδης: Η πορεία της ζωής του

Φωτεινό πνεύμα της επιστήμης και της Αριστεράς, πραγματικός «δάσκαλος», όχι μόνο για τους φοιτητές του, ο καθηγητής Λεξικολογίας και Φιλοσοφίας στη Σορβόνη, πέθανε στις 05.00 τα χαράματα της 1ης Νοεμβρίου, σε ηλικία 83 ετών. Βεβαρημένη η υγεία του εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν κατέληξε από τον καρκίνο που τον ταλαιπωρούσε.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι δικοί του άνθρωποι, τον πρόδωσε το σώμα του, όχι το πνεύμα του. Άλλωστε μέχρι το τέλος έγραφε, ασχολούνταν με τον σχολιασμό λεξικών της νεοελληνικής γλώσσας. Η τελετή αποχαιρετισμού δεν έχει ακόμα οριστεί. Αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μορφή που ενέπνεε σεβασμό αλλά και άνθρωπος της χαράς και του κεφιού, πολυσχιδής προσωπικότητα με σημαντική συμβολή στο πεδίο των ιδεών, την εκπαίδευση και την πολιτική, ο Ντίνος Γεωργούδης συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά τού διανοούμενου της δράσης, όχι όμως της εν θερμώ αντίδρασης. Βαθιά πολιτικός άνθρωπος, ενσάρκωσε τη νηφαλιότητα και την κριτική σκέψη σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων του. Γι’ αυτό, με τον θάνατό του, αναμφίβολα, χάνεται ένα ευπρεπές δείγμα πανεπιστήμονος.

Γεννημένος το 1934 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με καταγωγή από το Μούρεσι του Πηλίου, αποφοίτησε με άριστα από το Αβερώφειο την ίδια στιγμή που διακρινόταν στον αθλητισμό, ως πρωταθλητής στο ακόντιο. Σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα στα φοιτητικά του χρόνια εργαζόταν ως αρχισυντάκτης στην εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος Λαρούς».

Με τη σύζυγό του Στέλλα, καθηγήτρια Θρησκειολογίας και μάχιμο στέλεχος της Αριστεράς, το 1967 φεύγουν αρχικά για την Ιταλία, όπου τους βρήκε το απριλιανό πραξικόπημα, και στη συνέχεια για το Παρίσι. Εκεί εντάσσονται στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από τους κόλπους του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ταυτόχρονα ο Γεωργούδης ξεκινά την ακαδημαϊκή του καριέρα, όπου και διακρίνεται, ενώ διατηρεί στενή επαφή με Έλληνες διανοούμενους του Παρισιού. Αψευδής μάρτυρας η ιστορική πλέον φωτογραφία, τραβηγμένη στο διαμέρισμα του ιστορικού τέχνης Νίκου Χατζηνικολάου στο Παρίσι, το 1972, που απεικονίζει τους τέσσερις φίλους, τον Ντίνο Γεωργούδη μαζί με τον Νίκο Πουλαντζά, τον Άγγελο Ελεφάντη και τον οικοδεσπότη.

Ενεργός ήταν η συμμετοχή του και στα περιοδικά της εποχή που εκδίδονταν στο Παρίσι, «Η Πορεία», το περιοδικό του Συλλόγου Ελλήνων Σπουδαστών του Παρισιού στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες φοιτητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, το «Autre Grece» και «Ο Αγώνας», το περιοδικό της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Εσωτερικού στη γαλλική πρωτεύουσα, στα οποία έγραψε ψευδωνύμως, όπως για παράδειγμα Βιλάνος.

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου