ΤΟΠΙΚΑ

Μαίνεται ο πόλεμος στον Πλατανιά

μαίνεται-ο-πόλεμος-στον-πλατανιά-253606

Μαίνεται και μάλιστα κλιμακούμενος ο πόλεμος στον Πλατανιά με φόντο το αλιευτικό καταφύγιο. Ψηφίσματα, συγκεντρώσεις υπογραφών, αιτήματα για παραιτήσεις… Κάθε μία από τις δύο πλευρές επιστρατεύει τα δικά της όπλα για να υπερασπιστεί τις θέσεις της.

Από τη μία είναι ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του χωριού, που τάσσεται υπέρ του έργου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Θωμά Μαμμά, το έργο στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων και επαγγελματιών του χωριού, οι επαγγελματίες αλιείς Νοτίου Πηλίου και Βόλου, και με ψήφισμά του και το τοπικό συμβούλιο Προμυρίου. «Στον Πλατανιά είμαστε 75 μόνιμοι κάτοικοι, κι αν αφαιρέσουμε τα παιδιά 55. Από τους 55 οι 15 δεν θέλουν το λιμάνι. Οι υπόλοιποι είμαστε υπέρ του έργου. Αν δεν γίνει αυτό το έργο, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό. Υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν για τους δικούς τους λόγους κι έχουν σπείρει τη διχόνοια. Πρόκειται για ξένους και ανθρώπους που έχουν εξοχικές κατοικίες. Οι ντόπιοι όμως είμαστε υπέρ του έργου. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε με ψυχραιμία τον αγώνα μας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το χωριό μας αποικία», είπε ο κ. Μαμμάς.

Στην τελευταία μάλιστα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα υπέρ του έργου και της χρηματοδότησής του μέσω ΕΣΠΑ. Όπως υποστηρίζεται πρόκειται για έργο πνοής για την περιοχή που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξή του.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο νεοσύστατος Περιβαλλοντικός Σύλλογος, που αντιδρά στο έργο υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει περιβαλλοντική καταστροφή. Μέλη του που είναι και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου, ζητούν την παραίτηση του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του Εξωραϊστικού, που χαρακτηρίζουν παράνομο, και την προκήρυξη νέων εκλογών. Μάλιστα δηλώνουν ότι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν «να μιλάει εν αγνοία μας και εξ ονόματός μας με κανένα πολιτικό πρόσωπο για θέματα που αφορούν τον οικισμο Πλατανιά και την ευρύτερη περιοχή». «Ζητάμε από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο και κυρίως από τον πρόεδρο να περιορίζεται μόνο στον ρόλο του ως πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος, κι όχι ως πολιτικός σύλλογος», αναφέρουν.

Πρόκειται για τους ίδιους που προχώρησαν σε συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στο έργο.

Υπογραφές όμως ετοιμάζονται να συγκεντρώσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι υπέρ του έργου.

Ο δήμος

Την περασμένη Τετάρτη, και μετά από αίτημα κατοίκων του Πλατανιά που έδωσαν παρών στη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου ενέκρινε ψήφισμα υπέρ του έργου και της χρηματοδότησής του μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Νασιόπουλο, οι μόνιμοι κάτοικοι όχι απλώς θέλουν το έργο, «παρακαλάνε γι’ αυτό». «Υπάρχει ώριμη μελέτη και το έργο είναι απόλυτα έτοιμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η διαβούλευση έγινε στην ώρα της. Οι αντιδράσεις προέρχονται από ανθρώπους που δεν είναι από την περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία των ντόπιων στηρίζει το έργο», σημείωσε ο κ. Νασιόπουλος.

Ωστόσο, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Πηλίου καταγγέλλει το ψήφισμα από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ως «προσπάθεια κατάργησης-παραποίησης της απόφασης της πλειοψηφίας των κατοίκων του Πλατανιά στο θέμα κατασκευής του Νέου Αλιευτικού Καταφυγίου. Κωφεύοντας η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων του Πλατανιά, αλλά και στις ενέργειες που ακολούθησαν (δημιουργία Περιβαλλοντικού Συλλόγου), ταυτίστηκε με τη μειοψηφία εκδίδοντας ψήφισμα (στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όταν έμειναν μόνοι τους) για ένα θέμα που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αλλά ούτε και στην προημερήσια διάταξη. Ολη αυτή η πρεμούρα τους, δείχνει τον δρόμο ανάπτυξης που έχουν αποφασίσει να βαδίσουν. Αυτός ο δρόμος έχει γνώμονα το συμφέρον των εταιρειών, οι οποίες (σαν κατασκευάστριες σήμερα) ταΐζονται με κρατικό χρήμα και αύριο θα χαρατσώνουν τους πολίτες με την εκμετάλλευση έργων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου