ΤΟΠΙΚΑ

Το «φάντασμα» της πρώην Βαμβακουργίας [εικόνες]

το-φάντασμα-της-πρώην-βαμβακουργία-254006

Η πλήρης εγκατάλειψη της έκτασης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας στην οδό Μυτιλήνης στη Νέα Ιωνία «στοιχειώνει» πλέον ολόκληρη την περιοχή. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής και οι έντονες διαμαρτυρίες τους όλα αυτά τα χρόνια για το γεγονός ότι ο χώρος έχει γίνει ρημάδι, στέκι περιθωριακών αλλά και χώρος εναποθέτησης κάθε λογής σκουπιδιών και μπαζών, έχουν πάει στο βρόντο.

Το ακίνητο ανήκε αρχικά στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τώρα στον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και η τοπική υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα, στις αρχές Ιουνίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί για ποσό 70.000 ευρώ, η περίφραξη τουλάχιστον του ακινήτου και η σφράγιση των εισόδων επί της οδού Μυτιλήνης για να μην υπάρχει πρόσβαση.

Το ακίνητο έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ από τον πρώην ΟΕΚ, όμως «στοιχειώνει» λόγω της εγκατάλειψης ολόκληρη την περιοχή

Μέχρι στιγμής το έργο δεν έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα καθημερινά να συνεχίζεται το πλιάτσικο σε ό,τι έχει απομείνει μέσα στο ακίνητο, αφού κουφώματα και πόρτες ήταν τα τελευταία που «φορτώθηκαν» πριν από μήνες από άγνωστους που ανενόχλητοι μπήκαν μέσα στο οικόπεδο για να αρπάξουν τη λεία τους.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, με οικόπεδο χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας, από το 1996 που έκλεισαν οι πύλες της πάλαι πότε κραταιής ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, παραμένει αναξιοποίητο, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Πολιτείας. Πριν από λίγα χρόνια είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στον χώρο το Μεσογειακό χωριό, μετά την απώλεια των αγώνων ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να το εντάξει σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να γίνουν εργατικές κατοικίες, το πρόγραμμα όμως δεν προχώρησε και από τότε μέχρι σήμερα όπως προαναφέρθηκε το κουφάρι που έχει απομείνει «στοιχειώνει» ολόκληρη την περιοχή καθώς βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικά σημεία των Δυτικών Συνοικιών της Νέας Ιωνίας και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Οι χώροι μέσα στο ερειπωμένο κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας έχει μετατραπεί σε απέραντο μπαζότοπο και σκουπιδότοπο

Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που εκτιμούν, πως όσο υφίσταται αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δύσκολα το συγκεκριμένο οικόπεδο μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς ο ΟΑΕΔ είναι επιφορτισμένος με πολλές αρμοδιότητες για να ρίξει το βάρος και στο θέμα του πρώην ακινήτου της Βαμβακουργίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου