ΤΟΠΙΚΑ

Στο πόδι οι νοσοκομειακοί γιατροί για τον φόρο εισοδήματος

στο-πόδι-οι-νοσοκομειακοί-γιατροί-για-255699

Νέο «ψαλίδι» μέχρι 100 ευρώ, με το νέο ιατρικό μισθολόγιο καταγγέλλει η τοπική Ενωση

Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο «εξανέμισαν» τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας είχε εξαρχής καταγγείλει ότι με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου που νομοθετήθηκε με τις διατάξεις του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου της 2ης αξιολόγησης, θα έρθουν μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές για την πλειονότητα των γιατρών του ΕΣΥ, κυρίως στις βαθμίδες επιμελητών Α΄ και διευθυντών.

Ωστόσο, τις καταγγελίες των γιατρών και της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) είχε απορρίψει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για μικρή αύξηση του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ, κυρίως μέσω του νοσοκομειακού επιδόματος και της αποζημίωσης των εφημεριών.

Στην πραγματικότητα, με βάση το νέο ιατρικό μισθολόγιο δίνονται αυξήσεις στις ακαθάριστες αποδοχές από 100 μέχρι 150 ευρώ ανά μήνα περίπου σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια -δηλαδή κάτω από 100 ευρώ καθαρά-, την ίδια ώρα όμως έχει αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογία εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι γιατροί να λαμβάνουν στο χέρι λιγότερα χρήματα.

«Στα εκκαθαριστικά των νοσοκομειακών γιατρών, ο φόρος εισοδήματος έχει γίνει από τριπλάσιος έως τετραπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Χαυτούρας.

Ο κ. Χαυτούρας μίλησε για μειώσεις που ανάλογα τη βαθμίδα των γιατρών φτάνει μέχρι 100 ευρώ, καθώς στους επιμελητές A’ η μείωση υπολογίζεται από 50 έως 70 ευρώ και στους διευθυντές από 80 έως 100 ευρώ, το χειρότερο όμως είναι πως οι κρατήσεις θα είναι αναδρομικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αιφνιδιασμό που υφίσταται ο κλάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου