ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τον ήρωα του 731 υψώματος

τίμησαν-τον-ήρωα-του-731-υψώματος-256185

Τον ήρωα αγωνιστή-πρωταγωνιστή στην ιστορική απόκρουση της Ιταλικής επίθεσης στο 731 ύψωμα, Δημήτριο Κασλά, τίμησε χθες, στο πρόσωπο της νύφης του Αγγελικής και του εγγονού του Δημήτρη το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, που ανέλαβε να οργανώσει για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας την κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ρίγη συγκίνησης στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου έγινε η εκδήλωση, όταν στο βήμα ανέβηκε η νύφη του μεγάλου αγωνιστή, Αγγελική Κασλά, για να παραλάβει την τιμητική πλακέτα για τον πεθερό της, και όταν ο εγγονός του, Δημήτρης Κασλάς, με λόγια καρδιάς αναφέρθηκε στις αξίες που δίδαξε ο παππούς του με τις ηρωικές του πράξεις.

Ο Δημήτριος Γ. Κασλάς, κατά την έκρηξη του πολέμου το 1940 υπηρετούσε στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων. Ξεκίνησε ως λοχαγός, που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μαχών τη Διοίκηση του ΙΙ/5 τάγματος, και προήχθη επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης σε ταγματάρχη. Το αποκορύφωμα της ένδοξης πορείας του τάγματος είναι η απόκρουση της σχεδιασμένης με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι μεγάλης Ιταλικής Επίθεσης από 9-25 Μαρτίου 1941. Η επίθεση εκδηλώθηκε κυρίως εναντίον του υψώματος 731 το οποίο υπεράσπιζε το ΙΙ/5 τάγμα. Εκεί συντρίφτηκαν οι πάνοπλες μεραρχίες των Ιταλών. Για το ύψωμα 731 και τις μάχες που έγιναν από 9-24 Μαρτίου έχουν γράψει πολλοί Έλληνες και ξένοι, στρατιωτικοί και μη, εχθροί και φίλοι, και εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Η νεότερη ιστορία το ονομάζει «Νέες Θερμοπύλες», γράφτηκε δε και ειδικός Θούριος ως εμβατήριο του Στρατού. Έγινε θρυλικό και είναι γραμμένο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Οι στρατιώτες το ονόμασαν «Γολγοθά», γιατί ενώ με την έναρξη των εχθροπραξιών ήταν δεντροσκεπασμένο, στο τέλος δεν έμεινε κανένα δέντρο και είχε τροποποιηθεί η γεωλογική μορφή του. Το ύψος του μειώθηκε κατά 5 μέτρα. Στον Δημήτριο Κασλά, είχαν απονεμηθεί Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως, Αργυρούς Σταυρός του Β΄ Τάγματος, Μετάλλιον στρατιωτικής αξίας Δ΄ Τάξεως. Με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1985 προήχθη, μετά θάνατον, σε ταξίαρχο.

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, με αυτή την τιμητική διάκριση, ολοκλήρωσε όπως ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Καραφέρης, έναν κύκλο τιμής στο πρόσωπο του ήρωα από το Πουρί που μεγάλωσε στον Βόλο. Και στο παρελθόν το σχολείο είχε διοργανώσει εκδηλώσεις με προσκεκλημένο τότε τον γιο του.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο και όλους όσοι τίμησαν την μνήμη του πεθερού μου. Εύχομαι να αποτελέσει υπόδειγμα, ένα φωτεινό παράδειγμα για τους νέους. Εγώ δεν πρόλαβα να γνωρίσω τον πεθερό μου. Ξέρω όμως όλη την ιστορία του μέσα από τις διηγήσεις της πεθεράς μου και του συζύγου μου. Είμαι υπερήφανη για αυτή την οικογένεια», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Αγγελική Κασλά.

Οι μαθητές πρωταγωνιστές

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, παρέδωσε τη σημαία στους 9 αριστούχους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Σακαλάκης παρουσίασε το αφιέρωμα στο 731 ύψωμα όπου πολέμησε ο Δημήτρης Κασλάς, ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από χορωδιακά τραγούδια, χορευτικά, θεατρικά και παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων.

Στην ομάδα θεάτρου με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Λεωνίδα Χριστοδουλίδη συμμετείχαν οι μαθητές: Αδαμοπούλου Αλεξάνδρα, Ανδρινόπουλος Μιχάλης, Βουρβούλια Μαρία, Γαρουφαλή Παναγιώτα, Γκόλια Ελένη, Θεοδώρου Ναυσικά, Κάρρου Ιωάννα, Καμπέρη Ελένη, Λιάμπος Αθανάσιος, Μάζη Καλλιόπη, Μακρής Χρήστος, Μιχαηλίδης Αναστάσης, Μόκα Μαρία, Μπέκου Ελένη, Ντούλα Αναστασία, Ντούρο Κλάους, Ξηροφώτου Ιωάννα, Οικονόμου Νικολέτα, Οικονομίδης Ιωάννης, Παπαθανάση Μαργαρίτα, Παπαδημητρίου Σοφία, Πέτση Εύα, Σαρμπονιέ Πωλίν, Σιουμουρέκης Κωνσταντίνος, Σιώρος Κωνσταντίνος, Σουγλής Γεώργιος, Ταμπάκου Κλαούντια, Ταταριώτη Ζωή, Φασουλίδη Μαρία, Φέιμι Εμμανουέλα, Χριστοδουλίδης Απόστολος.

Στη χορωδία με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Αθανασία Κινδαλή συμμετείχαν οι μαθητές: Αδαμοπούλου Αλεξάνδρα, Ακριβόπουλος Νικόλαος, Βούλγαρη Δανάη, Γάκης Κωνσταντίνος, Ζήτρα Ισαβέλλα, Θεοχαρίδης Φαίδρα, Καμινάρη Αργυρώ, Καρδακάρη Βάσια, Κάρρου Ιωάννα, Κατσάδα Ολγα, Κοντοζήση Αννα, Κούτνα Ειρήνη, Μάζη Καλλιόπη, Μακρής Χρήστος, Μπουρτζή Αικατερίνη, Ρουσόπουλος Αθανάσιος, Σαράτση Ουρανία, Σιούλα Αναστασία, Στάμος Γεώργιος, Σταύρη Σοφία, Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος, Τσιότρα Πολυξένη, Τσιτσώνη Δήμητρα, Φέιμι Εμμανουέλα, Χαντζαρίδη Ανδριάνα, Χατζηγεωργίου Ανδριάνα.

Στην ομάδα χορού με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Ελένη Χρηστίδη συμμετείχαν οι μαθητές: Βεργή Χριστίνα, Γκλαβίνη Στεργαινή, Δαλαγέργου Κατερίνα, Ζηνονίδη Ελένη, Κουμπούρη Ολγα, Μαυρομάτη Αγορίτσα, Μαυρομάτη Ακριβή, Μπενη Φωτεινή, Νταοπούλου Μαριαλένα, Σαρμπονιέ Σαρλότ, Τζατζάνη Λαμπρινή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο κ. Δημήτρης Αϊβαλιώτης και την τεχνική υποστήριξη η κ. Αθηνά Πανηγυριτζόγλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου