ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος για το λιμάνι στον Πλατανιά

πόλεμος-για-το-λιμάνι-στον-πλατανιά-256573

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί ο Πλατανιάς με αφορμή το κατά τ’ άλλα έργο ανάπτυξης: αυτό της κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στο παραλιακό χωριό.

Το έργο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της οριστικής μελέτης, ωστόσο μόλις πρόσφατα ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ υπέρμαχων της υποδομής και των πολέμιών της. Το έργο προβλέπει επέκταση του προβλήτα κατά 30 μέτρα μέσα στη θάλασσα, μόλο στα 132 μέτρα, και παράλληλα με την παραλία προβλήτα μήκους 170 μέτρων.

Από τη μία είναι ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Φίλοι του Πλατανιά», με τον πρόεδρό του Θωμά Μαμμά να υπογραμμίζει ότι πρόκειται έργο πνοής για την περιοχή. Σήμερα δεν υπάρχει ένα ασφαλές λιμάνι για την πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών ή και τουριστικών σκαφών τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχει καν υποδομή για παροχή νερού και ρεύματος για τα σκάφη που δένουν στο σημείο.

Ταυτόχρονα όμως, η απουσία υποδομών, αφήνει έκθετο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο απέναντι σε νοτιοανατολικούς ανέμους. «Το χειμώνα με τη θαλασσοταραχή, τα νερά της θάλασσας και μαζί άμμος και πέτρες φθάνουν και χτυπούν πάνω στα σπίτια. Οι κάτοικοι έχουν κάνει πατέντες για να τα προστατεύσουν, κάθε χρόνο όμως υπάρχουν ζημιές. Οσοι ζούμε μόνιμα στον Πλατανιά, τον χειμώνα δυσκολευόμαστε ακόμη και μέσα στα σπίτια μας να μπούμε», είχε εξαρχής πει ο κ. Μαμμάς, τονίζοντας ότι το έργο θα προστατεύσει τις κατοικίες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, αλλά και υποδομές για παροχή νερού και ρεύματος.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Στον απόηχο της γενικής συνέλευσης που έγινε στο χωριό για την παρουσίαση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου, 94 εποχικοί αλλά και μόνιμοι κάτοικοι προχώρησαν στη σύσταση δικού τους συλλόγου, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πλατανιά «Η Σηπιάδα», διαχωρίζοντας τη θέση τους από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού. Κατέθεσαν αίτηση-διαμαρτυρία για το έργο στην Περιφέρεια, ενώ προχώρησαν και σε διαδικτυακή ονομαστική ψηφοφορία για το λιμάνι του Πλατανιά.

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι θα προκληθεί ρύπανση του θαλάσσιου κόλπου, αλλοίωση της ακτογραμμής ως συνέπεια της εκτροπής των θαλάσσιων ρευμάτων, παρεμπόδιση της θέας προς τη θάλασσα και το μοναδικό πανόραμα που προσφέρει ο κόλπος του Πλατανιά, και ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του χωριού.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, πιο ήπιες, πιο ισορροπημένες. Οι νέες μελέτες πρέπει να ενσωματώσουν τη συνεκτίμηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων και συμφερόντων, να παρέχουν απαντήσεις που ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων, και να δώσει λύσεις όχι μόνο στα συμφέροντα της αλιείας αλλά και στους κατοίκους, μονίμους ή όχι, του Πλατανιά και της περιοχής. Το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί τον Πλατανιά, τον χρησιμοποιεί», αναφέρουν οι αντιδρώντες στην περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου