ΤΟΠΙΚΑ

Αρχαιολογική συλλογή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

αρχαιολογική-συλλογή-στο-πανεπιστήμ-258781

Αρχαιολογική συλλογή δημιουργείται στους κόλπους του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διδακτικούς στόχους .

Η αρχαιολογική συλλογή, ως φορέας, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, και θα «φιλοξενηθεί» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανεπιστημίου, προκειμένου οι φοιτητές να εμπεδώνουν με βιωματικό τρόπο την αρχαιολογική γνώση.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, «ψυχή» της προσπάθειας, υπογράμμισε ότι η συλλογή του Πανεπιστημίου θα περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων, τα οποία θα λάβουν τη θέση τους μεταξύ των ευρημάτων, αφού προηγουμένως ταξινομηθούν και καταλογραφηθούν. «Περάσαμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και, έχοντας την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προχωράμε ουσιαστικά στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιολογικών ευρημάτων από τις αποθήκες των μουσείων και των εφορειών αρχαιοτήτων, στην τακτική συλλογή του ΙΑΚΑ» τόνισε ο ίδιος.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα εμπλουτίσουν τη συλλογή, προέρχονται από τα μουσεία Πάτρας, Χαλκίδας, Άργους, Θεσσαλονίκης, Λέσβου και Ρόδου, και έπεται συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, το αρχαιολογικό υλικό περιλαμβάνει πετρώματα, όστρακα και γλυπτά, και θα εμπλουτιστεί σύντομα μόλις προστεθούν τα ευρήματα από τους προαναφερθέντες φορείς. «Ο στόχος, προσέθεσε ο κ. Μαζαράκης, είναι καθαρά διδακτικός, διότι τα ευρήματα δεν θα εκτίθενται. Θα βρίσκονται σε συρτάρια ταξινομημένα και θα χρησιμοποιούνται στα μαθήματα για διδακτικούς λόγους. Αν στην πορεία προκύψει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια μικρή περιοδική έκθεση και να ανοίξει στο κοινό, βεβαίως θα το κάνουμε».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου