ΤΟΠΙΚΑ

Σαφάρι από τη δημοτική αστυνομία για τέλη τραπεζοκαθισμάτων

σαφάρι-από-τη-δημοτική-αστυνομία-για-τ-259154

Σαφάρι για άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες η δημοτική αστυνομία στο κέντρο του Βόλου κι όχι μόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών του δήμου, το 70% των καταστηματαρχών έχει φροντίσει να πληρώσει τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή να ρυθμίσει σε δόσεις το ετήσιο τέλος. Οι έλεγχοι ξεκινούν, ενώ την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, ζητά γενναίες μειώσεις των τελών τραπεζοκαθισμάτων, επικαλούμενος δραματική πτώση του τζίρου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, περίπου 65 από τους 200 υπόχρεους επαγγελματίες λειτουργούν χωρίς άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος, δίνει τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις των τελών, προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα έως τέλος Μαρτίου, μπορούν να δίνουν προκαταβολή ίση με το 30% των τελών και να ρυθμίζουν το υπόλοιπο ποσό σε έως και τέσσερις δόσεις, ανάλογα με το ύψος του: για ετήσιο τέλος έως 500 ευρώ, καταβολή σε 2 μηνιαίες δόσεις (Μάιος – Ιούλιος), για ετήσιο τέλος από 501 ευρώ έως 4.000 ευρώ, καταβολή σε 3 διμηνιαίες δόσεις (Μάιος – Ιούλιος – Σεπτέμβριος), και για ετήσιο τέλος από 4.000 ευρώ και πάνω, καταβολή σε 4 διμηνιαίες δόσεις (Μάιος – Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί εντολή και τις επόμενες ημέρες ξεκινούν έλεγχοι για τραπεζοκαθίσματα και επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Οι έλεγχοι, έρχονται να συμπέσουν με αίτημα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας για μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων.

Σε έγγραφο που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου, ζητείται μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων «σε ποσοστό που θα κρίνετε ως δημοτική αρχή, στο δίκαιο αίτημά μας δεδομένων και των τραγικών αποτελεσμάτων της κρίσης που βιώνουμε καθημερινά. Είναι πλέον αδύνατον τα καταστήματα εστίασης να ανταποκριθούν στην καταβολή τέλους, δεδομένης της δραματικής μείωσης του τζίρου μας (τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 50% τα έσοδα)».

Ο ίδιος πρότεινε μείωση τελών άνω του 50%, καθώς «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και το 2018 και 2019 τα λουκέτα θα είναι μαζικά και οι εργαζόμενοι στον δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, στο κέντρο του Βόλου δεν έχει γίνει την τελευταία 10ετία μείωση τελών, τα οποία στην παραλία και στους κεντρικούς πεζοδρόμους αγγίζουν ακόμη και τα 45 ευρώ ανά τ.μ. Το ίδιο αίτημα έχει κατατεθεί εξάλλου και στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για τα παραλιακά καταστήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου