ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία… για εκατοντάδες αγρότες-ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

ψυχρολουσία-για-εκατοντάδες-αγρότε-259443

«Αδειασαν» οι λογαριασμοί λόγω χρεών στο Δημόσιο – Εντονες αντιδράσεις στη Μαγνησία

Με έντονες διαμαρτυρίες έγινε η «υποδοχή» της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης των αγροτικών επιδοτήσεων στη Μαγνησία, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί «άδειασαν» πριν καλά – καλά γεμίσουν, λόγω δέσμευσης των χρημάτων για οφειλές στην εφορία αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία.

Αγρότες που βρέθηκαν μπροστά από τα γκισέ τραπεζών, έχασαν το χρώμα τους μόλις ενημερώθηκαν πως οι λογαριασμοί είναι άδειοι. Η εφορία, με πάγια εντολή της προς τις τράπεζες, ουσιαστικά έχει δεσμεύσει τα χρήματα, παρά το γεγονός ότι η βασική ενίσχυση, σύμφωνα με διάφορες υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς, θεωρείται ακατάσχετο εισόδημα. Το ίδιο έγινε και σε όσους αγρότες είχαν οφειλές προς τον ΕΛΓΑ.

Κάτωχροι αγρότες, προσήλθαν μαζικά σε διευθυντές αρκετών τραπεζικών υποκαταστημάτων αναζητώντας το δίκιο τους, ωστόσο προκειμένου να αποδείξουν πως τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης ανήκουν στα ακατάσχετα ποσά, τους ζητείται να υποβάλλουν υπόψη της τράπεζας σχετικές βεβαιώσεις στις οποίες θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους προέρχονται από τη βασική ενίσχυση.

Αυτό φυσικά συνιστά νέα ταλαιπωρία για τους αγρότες, που ενώ περίμεναν τα συγκεκριμένα χρήματα για να καλύψουν διάφορες υποχρεώσεις τους είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας βεβαιώσεις για να αποδείξουν, όπως λένε οι ίδιοι, προς τις τράπεζες «το αυτονόητο».

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αγρότες διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας πως η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιφύλαξε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για τους ίδιους, καθώς όσοι βρήκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους, ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά

Επίσης, εκτός πληρωμής έμειναν και αγρότες που δικαιούνται επιδοτήσεις έως 250 ευρώ ετησίως, καθώς όπως και πέρσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, γνωστοποίησε ότι με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2017 ανέρχονται σε 1.915.732.000 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου