ΤΟΠΙΚΑ

Η Κουάλα Λουμπούρ… αποφασίζει για το αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά

η-κουάλα-λουμπούρ-αποφασίζει-για-το-α-259896

Διαδικτυακές υπογραφές διαμαρτυρίας ακόμη και από την… Κουάλα Λουμπούρ, προσκομίζουν αντιδρώντες στο έργο του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά, ζητώντας να μη γίνει η επένδυση η οποία έχει διχάσει το όμορφο παραλιακό χωριό.

Στον απόηχο της γενικής συνέλευσης που έγινε στο χωριό για την παρουσίαση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου, 94 εποχακοί αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, προχώρησαν στη σύσταση δικού τους συλλόγου, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πλατανιά «Η Σηπιάδα», διαχωρίζοντας τη θέση τους από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού, που τάσσεται υπέρ της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου.

Κατέθεσαν αίτηση-διαμαρτυρία για το έργο, ενώ προχώρησαν και σε διαδικτυακή ονομαστική ψηφοφορία για το λιμάνι του Πλατανιά. Επικαλούνται 980 υπογραφές κατά του έργου, που στην πλειοψηφία τους είναι από ανθρώπους που δεν ζουν στο ψαροχώρι: Αγγλία, Αυστρία, Ισπανία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Αυστραλία, Κουάλα Λουμπούρ, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κέρκυρα, Λάρισα.

«Όχι στο λιμάνι» ψήφισαν μόλις 47 Βολιώτες και πέντε συνολικά κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου: δύο από Αργαλαστή, ένας από Λαύκο, ένας από Νότιο Πήλιο (γενικά) και ένας από Πλατανιά.

Στο ψήφισμα που υπέγραψαν, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Είμαστε αντίθετοι του συγκεκριμένου σχεδίου κατασκευής λιμανιού για τους παρακάτω λόγους:

-έλλειψη ενημερώσεως στους κατοίκους του Πλατανιά

-δυσαναλογία προς την αλιευτική δραστηριότητα σε σχέση με την τουριστική (η εμπορική αλιεία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της επιχειρηματικής δραστηριότητας αντί 80% του τουρισμού).

-μη συνεκτίμηση της τουριστικής δραστηριότητας, το κύριο χαρακτηριστικό του Πλατανιά και της περιοχής, την κυριότερη δραστηριότητα και το κύριο εισόδημα του Πλατανιά

-Ρύπανση του θαλάσσιου κόλπου από τις δραστηριότητες του λιμανιού και εκτροπή των θαλάσσιων ρευμάτων που επιφέρουν τον φυσικό καθαρισμό του

-Αλλοίωση της ακτογραμμής ως συνέπεια της εκτροπής των θαλάσσιων ρευμάτων

-Παρεμπόδιση της θέας προς τη θάλασσα και το μοναδικό πανόραμα που προσφέρει ο κόλπος του Πλατανιά

-Σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του χωριού (κυκλοφορία φορτηγών μέρα και νύχτα, θόρυβος, υποβάθμιση καταστημάτων, εστιατορίων, ξενοδοχείων κλπ), και πιο γενικά στη διαφυγή τουριστών και παραθεριστών, στην αξία ακίνητων, κλπ…

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, πιο ήπιες, πιο ισορροπημένες. Οι νέες μελέτες πρέπει να ενσωματώσουν τη συνεκτίμηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων και συμφερόντων, να παρέχουν απαντήσεις που ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων, και να δώσουν λύσεις όχι μόνο στα συμφέροντα της αλιείας αλλά και στους κατοίκους, μονίμους ή όχι, του Πλατανιά και της περιοχής. Το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί τον Πλατανιά, τον χρησιμοποιεί».

Οι υπογράφοντες ζητούν «να επανεξεταστεί η μελέτη για ένα λιμάνι μικρότερης κλίμακας, με πραγματικές εναλλακτικές λύσεις ως προς την τοποθεσία του, που να περιλαμβάνει σκάφη αλιείας και αναψυχής, και που λαμβάνει υπόψη τον χαρακτήρα και τα προβλήματα του Πλατανιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου