ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο σε έξι πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Βόλου

μπλόκο-σε-έξι-πλειστηριασμούς-στο-ειρ-260111

Ματαιώθηκαν εν μέσω διαμαρτυριών όλοι οι προγραμματισμένοι για χθες πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Περισσότερα από πενήντα μέλη του Κινήματος κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών απαγόρευσαν στις 4 το απόγευμα την είσοδο στους συμβολαιογράφους και μπλόκαραν τη διαδικασία.

Σε εκποίηση έβγαιναν χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου τα ακίνητα συνολικά έξι οφειλετών. Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους ήταν και 51χρονος επιχειρηματίας, εναντίον του οποίου είχε κινηθεί διαδικασία αναγκαστικού μέτρου.

«Πλήρωνα επί σειρά ετών τις δόσεις δανείου, το οποίο ήταν ύψους 300.000 ευρώ. Κατάφερα και αποπλήρωσα ποσό ύψους 150.000 ευρώ. Όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια μου είναι αδύνατο να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις και αναγκάστηκα να προσφύγω» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συνεχίζουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Στο μεταξύ, συνεχίζουν την αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι του Βόλου. Χθες, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας, δεν συμμετείχε σε σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Οι συμβολαιογράφοι του Βόλου απέχουν από τη διαδικασία, ζητώντας η ηλεκτρονική πλατφόρμα να τεθεί υπό την ευθύνη του δημοσίου, αλλά και να προστατευθεί η κατοικία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Δεν μετέχουν έτσι στην πιστοποίηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συμπληρώσει τα στοιχεία τους περίπου 200 συμβολαιογράφοι από την Αθήνα.

Από πηγές συμβολαιογράφων του Βόλου εκτιμάται ότι οι καινούργιοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα ξεκινήσουν μετά από αρκετούς μήνες -τουλάχιστον εφτά- αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε πρόσφατες δηλώσεις, είπε ότι η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου.

Να επισημανθεί, ότι με βάση τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι συμβολαιογράφοι των Αθηνών που είναι πιστοποιημένοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν πλειστηριασμούς που αφορούν σε ακίνητα του Βόλου, εκτός εάν υπάρξουν τροποποιήσεις διατάξεων.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν μόνο συμβολαιογράφοι του Βόλου, εάν καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας πάντως, δικαστικοί επιμελητές και τράπεζες φέρονται να ασκούν πιέσεις στους συμβολαιογράφους να προχωρήσουν τη διαδικασία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου